Rosa Maria

“Al mercat em sento com a casa, som una família”

La Rosa, o la “Rosita” com la coneix la majoria de clients, majoritàriament clientes, és energia pura. Una dona feta de mercat i que viu pel mercat. Quan algú entra a Felip II és inevitable que passi per davant la seva parada i se sorprengui, no només de la vitalitat de la Rosa, sinó de la botiga que té de tot.

La Rosa Maria Guitart va néixer al mercat i ho diu literalment, perquè els seus pares el van inaugurar quan vivien a Sant Andreu i ella va venir al món el mateix any que el Mercat. Els seus oncles també tenien parades al mercat, de fruits i llegums, però el seu pare va voler innovar i en va posar una amb productes de neteja i sabons: ‘Artículos de limpieza, aceites y jabones’, on tot es venia a granel. Entre aquells sabons i productes la Rosa va anar teixint el seu somni de ser hostessa de vol, però quan va arribar a l’edat, alguns centímetres de menys van fer que es quedés a terra i es posés a vendre a la parada que el seu pare li va comprar: la mateixa on la podeu trobar avui dia.

“Vaig decidir que volia ser hostessa perquè a mi m’agrada molt parlar amb la gent, servir-los i conèixer persones diferents i ara amb la botiga, sento que puc fer el mateix perquè a més si els puc ajudar i que quan vinguin a ‘casa’ trobin el que necessiten, ja em fa feliç”. I és que per a la Rosa no hi ha repte impossible: “Si una de les meves dones em diu que vol alguna cosa i no la tinc, la demano i faig el possible per portar-li”.

Cada dia fa 200 km per anar i venir de Berga, allà on viu “perquè em vaig enamorar i m’hi vaig quedar” i confessa que la distància no és cap impediment per estar a gust a la feina. “Trobar la feina que t’agrada i que et motiva és possiblement el més difícil d’aquesta vida, i jo tinc la sort d’haver-la trobat”. Per això, s’imagina el futur al seu mateix mercat i dins la botiga que gestiona des dels 16 anys i que com a ella li agrada descriure: “És una botiga de pagès, però a la capital”. Certament, hi ha de tot: productes per a la llar, colònies, maquillatge, roba, bosses… i les clientes i clients que hi desfilen sempre demanen algun consell i es paren a parlar amb la Rosa. La vida, els fills, aquell nou producte que ha sortit, algun consell i truc de neteja… totes les converses fan passar les hores fins que la Rosa tanca la parada. I l’obre i la tanca amb l’ajuda “d’algun home fort del mercat perquè em continuen mancant els mateixos centímetres que quan volia ser hostessa i la persiana ja és vella (riu)”.

En els cinquanta anys del mercat la Rosa ha viscut una evolució en el sector del comerç, però diu sentir-se confiada pel futur dels mercats i creu que la proximitat, el tracte humà i el fet de saber què vol cada client és un tret diferencial i únic dels mercats que sempre han estat el centre d’un barri.

Sortim del mercat, encara pensant en el gran somriure i l’energia que desprèn la Rosa i pensem que a Berga deuen sentir-se gelosos que la tinguem al Mercat de Felip II.

Rosa Maria Guitart, Mercat de Felip II

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *