Construcció de les parades al mercat de Sants un cop rehabilitat. Foto: Jordi Casañas /IMMB.

Al nou Mercat de Sants es treballa per obrir les pròximes setmanes

La rehabilitació del Mercat de Sants ja és una realitat. D’aquí a poques setmanes obre les portes un gran espai de mercat completament renovat que disposa de 3.000 metres quadrats d’oferta comercial de parades tradicionals i d’un autoservei, gestionat per la cadena de supermercats Mercadona.

Les obres de remodelació han tingut cura del patrimoni monumental del mercat i han incorporat la màxima eficiència energètica. Entre altres millores, el mercat estrena un aparcament per a clients i un espai per a la càrrega i descàrrega de les mercaderies i els serveis de recollida selectiva de la brossa. També s’hi han construït magatzems per als paradistes i per al supermercat. A més, s’ha ajustat el nivell del paviment interior de manera que els clients podran utilitzar les entrades principals del recinte sense haver de pujar o baixar esglaons, al contrari del que succeïa fins ara.

Climatització per aigua del subsòl

El nou equipament incorpora també aïllament tèrmic en les façanes i cobertes, així com vidre aïllant en les obertures per fer possible l’obtenció d’unes condicions tèrmiques interiors adients. El confort tèrmic es regularà amb una instal·lació de climatització que captarà aigua del nivell freàtic, la conduirà fins a una bomba de calor condensada per aquesta aigua i la retornarà al subsòl sense alterar-ne la composició. Aquest sistema de climatització suposa un estalvi energètic substancial, aproximadament d’una sisena part respecte als sistemes habituals consistents en bombes de calor condensades per aire.

Els criteris de màxima eficiència energètica s’estenen a altres instal·lacions com ara l’enllumenat interior, que disposa de sensors de presència, o bé l’abastament d’aigua, que té mecanismes reguladors de cabal a les aixetes i mecanismes de descàrrega reduïda o completa als serveis higiènics, per citar alguns exemples.

Principals actuacions comercials

Les actuacions comercials portades a terme al nou mercat tenen com a objectiu principal l’establiment d’un nou equilibri entre oferta i demanda per tal de garantir la viabilitat econòmica i comercial dels negocis orientats al producte fresc. En aquest sentit, la proposta comercial final és el resultat de la conjunció de diferents variables, com ara dades demogràfiques, renda disponible o competència a la zona d’influència. D’aquesta manera, el nou mercat amplia i adequa els seus horaris als nous hàbits de consum, incorpora un autoservei orientat tant al producte alimentari com al quotidià no alimentari i disposa d’un nou servei a domicili així com de nous espais per a activitats cíviques i promocionals.

Amb la renovació del mercat no només es preserva un edifici modernista i un valor patrimonial, sinó que es pretén dinamitzar comercialment tot l’entorn del barri. Els voltants del nou equipament s’han urbanitzat amb dos trams reservats exclusivament per a vianants que són el carrer de Sant Medir entre el carrer de Sants i el carrer de Càceres, i el carrer de Daoíz i Velarde entre el carrer de Sant Jordi i el carrer de Sant Medir. Es tracta d’una millora integral amb nou mobiliari urbà, nou arbrat en la majoria de carrers, nou enllumenat públic a base de làmpades LED i nous serveis soterrats, un fet que contribueix a millorar molt l’aspecte paisatgístic d’aquest entorn.

Al nou mercat de Sants Avancen les obres de construcció de les parades. Foto: Jordi Casañas / IMMB
Al nou mercat de Sants Avancen les obres de construcció de les parades. Foto: Jordi Casañas / IMMB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *