Alba Rincón: ‘Hi ha dies que ens quedem amb el mostrador buit perquè ho venem tot’

Al Mercat del Carmel hi trobem una parada on l’únic producte que hi ha són plàtans, es tracta de Plàtans Ruiz, on hi trobem l’Alba Rincón, paradista, que ens rep amb un somriure. “Sempre he estat a la parada de Plàtans Ruiz jo. Porto dos anys treballant al Mercat del Carmel, i abans havia estat al Besòs, Collblanc i Galvany”. L’empresa, creada el 1964, té presència actualment a quatre mercats municipals: Horta, Galvany i Carmel a Barcelona i al de Collblanc a l’Hospitalet de Llobregat.
L’Alba ens explica que generalment tenen dos varietats de plàtans: el canari i la banana. “La diferència entre ambdós tipus és si és més gran, si té taques o no i la presència, la qualitat sempre és la mateixa”. A Plàtans Ruiz duen a terme la maduració de la fruita de forma artesanal, “la qualitat del plàtan d’aquí destaca sobre la resta.
Duren més i maduren molt bé a casa ja que des de Ruiz porten molt temps dedicant-se a això i els maduren dia a dia artesanalment amb un tipus de temperatura determinat”, afegeix l’Alba.
“El plàtan necessita molta humitat i aquí, a la parada, tenim uns vaporitzadors per mantenir-la i prevenir que no s’assequin”, ens explica l’Alba. Cada dia a la parada arriba gènere nou, “el meu cap el porta cada nit perquè al matí següent estigui tot a punt, la parada és ben plena cada dia i hi ha dies que ens quedem amb el mostrador buit perquè ho venem tot”, afirma l’Alba. A la parada del Mercat del Carmel la paradista ens explica que es poden vendre uns 7.000 quilos de plàtans al mes, “depenent sempre de l’època de l’any”, afegeix.
La paradista destaca la “qualitat” dels mercats municipals com a principal atribut que ofereixen a la ciutat de Barcelona i ens explica que el que més li agrada de la vida de mercat és el tracte amb els seus companys, “aquí al mercat som tots una família, cada dia estem junts i és molt divertit. A diferència de treballar a un altre lloc jo destaco la familiaritat que trobes aquí”. “Els clients aquí són molt fidels, fins al punt que si algun dia ens quedem sense gènere perquè hem fet curt per alguna raó, no compren a altres llocs perquè el producte no és el mateix”, ens diu l’Alba. “Tenint en compte el dia de la setmana que és, ja podríem preparar l’encàrrec de l’endemà per a un client en concret. És clientela de cada dia”, afegeix.
A la gent li crida l’atenció el fet d’una parada plena de plàtans? L’Alba somriu i ens diu “sí, hi ha molts clients que passen per aquí i es paren a fer fotos de la parada. Els sorprèn que només hi hagi plàtans i cap altre tipus de fruita”.
Per últim, la paradista ens explica una divertida anècdota “un paradista sempre ens comprava els plàtans a nosaltres i després venia amb un que no portava l’etiqueta de Plàtans Ruiz i ens deia ‘aquests són més bons que els vostres’, però nosaltres sabíem que eren nostres”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.