Magnifying glass with 5G text

Citius, altius, fortius: arriba el 5G

El 5G arriba amb molta expectativa gràcies a les campanyes de marketing i comunicació que anuncien un món hiperconnectat, en el qual els metges operaran a distancia o els cotxes seran autònoms compartint informació al milisegon avisant-nos de qualsevol imprevist que podem trobar darrera de la següent corba. Els nostres mòbils descarregaran més ràpid. Ens baixarem pel·lícules en un segon. El temps entre que enviem un missatge i aquest arriba serà d’un milisegon (ara triga 40 milisegons), per sota del temps de resposta d’un esser humà.

Tot això passarà en un futur no massa llunya: Les xarxes comercials desplegades avui a països com Espanya son un 5G que encara es recolza a les xarxes 4G. La cinquena generació de mòbil, a ple rendiment, arribarà a partir del 2021. La informació viatjarà per bandes d’alta freqüència hi haurà antenes per tot arreu –fanals, mobiliari urbà- i per les noves autopistes de la informació circularan quantitats inimaginables de dades.

Actualment Espanya te un desplegament de fibra òptica –infraestructura sobre la que s’estenen les xarxes 5G-  superior a la de Regne Unit, França i Alemanya juntes, segons dades de la oficina del secretari d’Estat d’Agenda Digital. A escala europea, és un dels tres estats membres de la UE que més assaigs de funcionament ha dut a terme.

El 5G és una tecnologia que no està centrada en els humans, sinó en les màquines. Son elles les que es comuniquen entre si, no nosaltres. La combinació de 5G i intel·ligència artificial és la porta d’entrada al que llargament hem anomenat Internet de les coses (IoT).

Passarem a viure a la realitat mixta, fins i tot hi ha experts que diuen que els mòbils desapareixeran d’aquí a 10 anys i que seran les ulleres les que ens permetran desplegar sobre la realitat una pantalla de cinema virtual en la que veurem la nostra sèrie preferida. La febre que es va despertar fa uns anys amb el PokémonGo, n’és un aperitiu. I després de les ulleres, arribaran les lentilles i els temps d’anar pel carrer amb el cap cot mirant la pantalla del mòbil, seran història.

El futur, també es presenta més vulnerable. Tot i que els experts asseguren que les xarxes 5G son més segures que les anteriors, el fet de l’augment exponencial dels dispositius connectats fa pensar que també augmentaran les oportunitats pels hackers. És per això que Europa vol una política de ciberseguretat comú. Les prevencions davant del desenvolupament del 5G no només alerten sobre el tema de la seguretat, també sostenen que la bretxa digital es farà més profunda, que connectarà encara més als ja connectats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *