OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Converses a Sant Antoni: sis generacions i dinou anys al mercat

Dos paradistes del Mercat de Sant Antoni. Per una banda, el Joan Anglada, sisena generació al mercat -des del 1884, quan la rebesàvia del seu pare va obrir la Carnisseria Anglada. La parada ha anat passant de generació en generació. Per altra banda, la Mariana Mora, que gestiona el bar-cafeteria Mariana des de 1998 i actualment és la persona que menys temps fa que treballa al mercat. Els dos, asseguts a l’exterior de les obres del nou Sant Antoni, conversen del que comparteixen dia a dia: el mercat.

M: Una altra vegada aquí, després de tant de temps…

J: Sí, a veure si ja arrenca i comencem ja!

M: Està quedant molt xulo! Tot i que ara serà més modern.

J: Sí, però jo crec que no ha perdut l’encant. S’ha aconseguit mantenir el mercat de tota la vida.

M: El que passa és que ara ja no serem els que érem. Recordo quan li portava el cafè al teu pare abans fins i tot que el bar fos meu. I tu que portes més temps, encara n’has conegut més de paradistes…

J: I tant! Però bé, és una nova etapa. Suposo que la majoria aprofitem per modernitzar els negocis, fer coses diferents.

M: És que el mercat enganxa molt, la gent és molt familiar. Jo vaig estar dos anys fora i aquí estic un altre cop. El mercat és diferent, passem moltes hores aquí.

J: A casa meva sempre ho hem dit: “veus més la gent d’aquí que als de casa”; llavors el barri se’t fa una mica teu. La clientela et veu pel carrer i et saluda… És una altra història.

M: Més que clients són amics, gairebé família. Hi acabes creant una relació molt personal. Durant la remodelació ens han animat molt i ens han donat els ànims per seguir.

J: Totalment. La gent gran sobretot, no sé si t’ho hauràs trobat… els hi fa molta il·lusió. Tothom s’ho ha agafat amb moltes ganes. És tota una experiència!

M: A vegades també ha estat una experiència dura. Durant la remodelació hem vist els veritables clients, que són els que s’han quedat. Tu has de seguir endavant per ells, i ara, que ja ho tenim a prop, encara més.

J: Hi ha hagut petites incomoditats, però hem de pensar que és un mercat molt de barri, on tothom fa els negocis de cara al barri. Això funcionarà de la mateixa manera. A més hi haurà una sèrie de serveis que dins de Barcelona, en un espai tan gran, on s’hi podrà venir amb cotxe… ens obriran una mica als qui no són del barri.

M: Sí, i a la vegada, amb totes les innovacions que estem fent, com per exemple el servei a domicili, el nou horari que tindrem… Jo crec que a partir d’això, la gent hi trobarà més comoditats que anteriorment per venir-hi. Tu ja has començat a muntar la teva parada?

J: Jo sí, ja la tinc a mitges. Calculo que en una setmana la puc tenir acabada, vaig ser un dels primers en presentar el projecte. I tu, com la tens?

M: Jo ja tinc el projecte, però encara no he començat. Al ser un bar el projecte elèctric està tardant una mica més. L’enginyer elèctric em va comentar que en un parell de setmanes començarà. M’han dit que no em preocupi…

J: Jo és que tenia al cap una idea molt clara de com la volia. Vaig tenir moltes facilitats amb tots els tècnics ja que van entendre molt ràpid el que jo volia i tot ha anat rodat.

M: Jo la idea també la tenia molt clara des del primer moment, ara només falta que m’aprovin el projecte i ja està. De fet, la meva parada és petita… segur que la teva és més gran!

J: El més important és que l’espai que tinguis sigui el necessari per treballar. Veuràs que quan et comencen a posar coses a la parada fa molta il·lusió, ja et comences a plantejar on ho posaràs tot…

M: Sí, i tant, em fa molta il·lusió! De fet ja he anat comprant coses noves per posar-hi. Ara quan vaig a un bar m’hi fixo i vaig agafant idees. Els meus amics també hi estan molt pendents i m’hi ajuden perquè també els hi fa molta il·lusió. Em pregunten: “què vols que et regali?”.

J: És que és el tema de conversa amb tothom…

M: I tant! Sobretot amb els propis clients, que els comento a quin passadís se situarà el meu bar i ells em responen “no et preocupis, nosaltres et buscarem!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *