Mercat de Peix de Maputo: Foto IMMB

Creix el nombre de ciutats i empreses que s’interessen pel model barceloní de mercats

Cada cop són més les ciutats d’arreu del món que demanen poder conèixer de primera mà el model barceloní de gestió i promoció dels mercats municipals i rebre’n assessorament. Ara s’hi sumen empreses o corporacions dedicades a la promoció d’espais comercials. Uns i altres tenen interès per saber com promoure els mercats, fer-los atractius i que esdevinguin uns espais comercials plenament competitius, tot tenint en compte les arrels i particularitats de cada cultura.

Entre les peticions rebudes per l’Institut de Mercats, les visites realitzades i entrevistes entre responsables municipals, durant aquest any s’ha assessorat ciutats com Moscou, Venècia, Maputo o Montevideo, i empreses com el grup anglofrancès Groupe Geraud o promotors de Nova York interessats a recuperar la presència dels mercats en diversos barris de la ciutat.
Maputo

Barcelona i Maputo van subscriure l’any 2007 un acord de cooperació i d’amistat que s’ha renovat aquest any segons el qual des de l’Ajuntament de Barcelona s’assessora la capital de Moçambic en la gestió de mercats, arxius, biblioteques o urbanisme, per exemple. Així, el cap de serveis de Mercats, Genís Arnàs, es va desplaçar el juliol passat a Maputo per assessorar el consell municipal, que vol regular i dinamitzar els 67 mercats de la ciutat, la majoria dels quals són a l’aire lliure.

Mercat de Peix de Maputo: Foto IMMB
Mercat de Peix de Maputo: Foto IMMB

La intervenció de Mercats de Barcelona té com a eixos la regulació comercial i sanitària (seguretat alimentària, actualització de serveis, taxes, cànons i bases de dades), remodelació d’instal·lacions, gestió administrativa i accions de relació entre l’administració i els operadors privats, com per exemple formació a venedors i funcionaris sobre seguretat alimentària per fer front al problema de la manca de sistemes de conservació en fred en la comercialització de carn i peix, i assessorament perquè s’aprofitin les remodelacions dels mercats ja previstes per introduir millores en salubritat, seguretat alimentària, tractament de residus i gestió administrativa.

Moscou

Per la seva banda, el cap de projectes de Mercats de Barcelona, Pere Xavier Sirvent, va participar a principis de l’estiu en un seminari organitzat per l’Institut Strelka d’Arquitectura, Disseny i Comunicació de Moscou en què es va tractar l’alimentació a la ciutat, els mercats i la seva influència en el desenvolupament de les ciutats. Amb una audiència formada per experts de la venda d’alimentació, planificadors urbans i consumidors interessats en l’èxit del model barceloní, Pere Xavier Sirvent va destacar la promoció d’aquestes instal·lacions com a centres comercials competitius que faciliten al client la compra de tot tipus de productes ─frescos i envasats, gràcies als autoserveis que s’hi instal·len─, i la participació dels sectors públic i privat en l’àmbit econòmic.

Moscou es planteja com ha de fer la remodelació de la seva xarxa de mercats d’acord amb el desenvolupament que està fent la capital russa i, sobretot, amb l’habilitació de llocs de venda de productes dels agricultors locals.

Nova York

Un grup de promotors d’espais comercials a Nova York ─Youngwoo & Urban Space Management─ s’ha interessat per la gestió dels mercats municipals davant la seva idea de crear nous mercats públics a la ciutat de Nova York, on ja han transformat un espai que estava ocupat per contenidors en un nou mercat (Dekalb Market) i en gestionen d’altres a Union Square, Meatpacking District, Columbus Circle i Madison Square Eats a Madison Square Park. A Barcelona van fer una visita als mercats de la Concepció, la Llibertat i la Boqueria.

França i Regne Unit

Groupe Geraud és una empresa francesa especialitzada en la gestió de mercats i fires agrícoles i ramaderes tant a tot França com al Regne Unit. Van sol·licitar a Mercats de Barcelona informació sobre el model que segueix Barcelona i van visitar diversos mercats municipals i espais comercials.

Nacions Unides – Habitat

L’agència Hàbitat de les Nacions Unides sobre assentaments urbans ha volgut també conèixer de prop el model barceloní, especialment els casos de remodelació de mercats. L’interès venia motivat per observar l’impacte en els barris arran de la reforma dels mercats: en la qualitat de vida dels veïns, millores en el comerç de la zona i l’arranjament urbà de les àrees pròximes.

Venècia, Melbourne i Ciutat del Cap

L’Ajuntament de Venècia té la intenció de construir un nou mercat públic cobert a la ciutat dels canals. Abans de tirar endavant aquest projecte, la regidora de Comerç, Carla Rey, es va desplaçar a Barcelona per conèixer in situ els mercats i el model barceloní. La ciutat australiana de Melbourne i la sud-africana de Ciutat del Cap mantenen també el mateix interès per l’experiència de gestió dels mercats per part de Barcelona i sobretot per com es poden promoure i fer-los més competitius.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.