Curs de formació per a comerciants al mercat de la Llibertat. Foto: Jordi Casañas / IMMB.

De la parada a l’escola

Curs de formació per a comerciants al mercat de la Llibertat. Foto: Jordi Casañas / IMMB.
Curs de formació per a comerciants al mercat de la Llibertat. Foto: Jordi Casañas / IMMB.

Com podem donar visibilitat a la parada a través de les xarxes socials? Com podem adaptar-nos a les noves circumstàncies socioeconòmiques? I interpretar els comptes? Aquests són alguns dels interrogants que el programa formatiu Obert al futur pretén respondre.

Aquest pla de formació per al comerç de proximitat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant Barcelona Activa i la regidoria de Comerç, Mercats i Consum, es materialitza en un ampli catàleg de càpsules formatives gratuïtes adreçades als comerciants i que té per objectiu la millora de la gestió i la professionalització per part dels comerciants.

La Tinent d’Alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens destaca que “el sector comerç constitueix una part important de l’economia, tant pel PIB com per l’ocupació que generen. Per aquest motiu li donem suport a través d’un programa formatiu gratuït que li facilita les eines adequades per a la millora de la seva gestió empresarial i les seves habilitats tecnològiques, dos aspectes clau per a augmentar la seva competitivitat i assumir els reptes de futur”.

Un programa de formació fet a mida

El programa es va iniciar el 2013 amb l’ànim d’orientar el desenvolupament de la promoció econòmica de proximitat. Enguany, Obert al futur s’ha adaptat a la realitat dels mercats municipals de Barcelona tant pel que fa al contingut com a la logística i, gràcies a la col·laboració amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), s’ha engegat una primera prova pilot als districtes de Gràcia, Horta-Guinardó i Sarrià-Sant Gervasi: “Les classes s’imparteixen en el territori, en aquest cas a la Sala Polivalent del Mercat de la Llibertat, i en horaris compatibles amb l’activitat laboral dels paradistes”, comenta Genís Arnàs, cap de Servei de Mercats.

El programa formatiu s’ha vertebrat al voltant de tres itineraris temàtics: el màrqueting digital 2.0, la innovació del negoci i la gestió econòmica i financera. “Vam triar càpsules que tinguessin visió empresarial i que poguessin cobrir possibles mancances formatives entre els comerciants”, assenyala Arnàs.

Satisfacció entre els paradistes

Marta Ventura, de La Grana del Mercat de la Llibertat, i Daniel Bottini, de Farina Pasta Fresca del Mercat de Sant Gervasi, són dos dels nombrosos paradistes que han assistit periòdicament a les càpsules formatives. N’estan molt satisfets i valoren molt positivament l’experiència formativa. Daniel Bottini comenta: “Assistir a les càpsules formatives t’aporta nous coneixements, t’adones de coses que durant el dia a dia no perceps i que poden ser molt positives si les incorpores al negoci”. D’altra banda, Marta Ventura afegeix: “Val molt la pena assistir a aquests cursos. Sabem que cada mercat i cada parada és diferent de l’altre, per tant, els que venim a les càpsules procurem captar què és el millor per al nostre negoci per aplicar-ho de manera immediata”.

La valoració d’assistència d’aquesta primera experiència pilot als mercats municipals és molt positiva, tant des de Barcelona Activa com pels paradistes que hi han assistit. Marta Ventura afirma: “Als mercats ens costaria molt tirar endavant sense aquest tipus de propostes que ens fa l’Institut de Mercats” i afegeix: “Crec que l’Institut és una peça clau en aquest sentit”. Genís Arnàs, per la seva banda, espera que Obert al futur “arribi a tots els mercats de Barcelona ben aviat”.

 

La motivació del 19% dels estudiants de l’ESCODI és el relleu generacional

L’Escola Superior de Comerç i Distribució (ESCODI) està especialitzada des de fa més de 10 anys en el sector del comerç. S’hi formen directius i gerents d’empreses del comerç, joves que vulguin tenir un futur empresarial i professionals que volen millorar les seves competències.

Un 19% dels estudiants de l’ESCODI inicia la carrera per assumir el relleu generacional de negocis familiars com són moltes de les parades dels mercats municipals. Aquesta formació garanteix la continuació del negoci des d’un punt de vista professional, però també la seva renovació, ja que a les aules d’ESCODI s’hi aporten noves eines, habilitats i coneixements per afrontar les noves necessitats del sector.

ESCODI

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *