120917_XavierBoqueria_21 OK

“El català és un boig pels bolets, ho porta dins l’ADN”

La història d’aquesta família comença com la de moltes altres de mercat, amb els avis. Ens allunyem de la capital i arribem a Olesa de Montserrat on els primers Petràs venien pollastres i cargols al mercat del poble. Aleshores, el pare d’en Xavier, en Llorenç Petràs, va decidir fer el salt a Barcelona i va obrir fa 43 anys aquesta parada on venia bolets i cargols. Dos plaers culinaris que a l’època, juntament amb el conill i els pollastres, eren essencials en la dieta dels catalans.

En Xavier Petràs, el fill petit de la família que ja corretejava per La Boqueria als 14 anys, ara és l’encarregat d’aquesta parada especialitzada del mercat. “Els bolets es van apropar ràpidament a l’alta gastronomia i avui dia no hi ha cap restaurant que vulgui destacar que no tingui a la carta un plat de bolets de temporada”. Això també ha canviat perquè anys enrere només als pobles la gent sabia on trobar-los i eren un plat comú que no suscitava més interès que el propi d’alimentar-se amb un ingredient de proximitat.

La parada respira natura, i en Xavier ens explica que el seu comerç és un aparador viu on els cuiners dels millors restaurants de la ciutat s’apropen per conèixer de primera mà les novetats. De la mateixa manera que ho fan els clients del barri de sempre: “Tenim una venda directa molt intensa que ens permet evolucionar. A vegades hi ha xefs que demanen un producte en concret perquè n’han sentit a parlar o l’han vist en un altre restaurant. Aleshores nosaltres investiguem i els hi ho portem o ho fem nosaltres mateixos, perquè som productors”.
També ofereixen flors comestibles. “Les plantem nosaltres i les portem aquí perquè no només els xefs, sinó tot aquell qui ho vulgui, descobreixi com són i què poden aportar a la gastronomia. És un producte que ens fa créixer i seguir investigant”. Sense perdre l’essència, a Bolets Petràs continuen la seva expansió i són també productors que porten a la parada tot allò de proximitat que consideren interessant: tomàquets de temporada -no els busqueu fora dels mesos d’estiu-, cargols -l’essència dels orígens- o més de 40 varietats de flors comestibles -el futur de la parada i de la gastronomia-.

Els productes d’en Petràs són un segell distintiu: els bolets no passen de moda, evolucionen i s’adapten a les noves generacions. Fan els seus propis de cultiu aprenent de les tècniques que utilitzen a la Xina. Tenen hivernacles de flors comestibles a Olesa, allà on va començar tot, i perfeccionen les tècniques apreses després d’anys d’estudi: “El nostre és un producte clau i els catalans es tornen bojos pels bolets, el portem dins l’ADN”.

Si vols conèixer més de prop la família Petràs, els trobaràs a ‘Mercat de Mercats’, parlant de bolets i del consum de les flors comestibles. També de trufes, l’ingredient rei de la tardor, i descobrirem certs productes novedosos per despertar els nostres sentits a la ciuna: fulles de wasabi, les de sabor a mandarina i a magrana i fins i tot, germinats especials… tot un món per descobrir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *