Nou mercat del Guinardó. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

El Guinardó estrena el seu nou mercat

Nou mercat del Guinardó. Foto: Pau Fabregat / IMMB.
Nou mercat del Guinardó. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

El nou Mercat del Guinardó ja és una realitat. Construït sobre el terreny que ocupaven les velles instal·lacions, avui forma part d’una gran illa d’equipaments junt amb un centre d’assistència primària, un casal de joves, una residència per a gent gran, una escola bressol, un aparcament de 150 places i nous espais públics que, en conjunt, prestaran un millor servei al barri del Guinardó per millorar la qualitat de vida de l’entorn.

Tot i que el mercat és nou de trinca, s’ha conservat part de l’emblemàtica torre del vell edifici per la seva singularitat, ja que dóna personalitat a tot el conjunt i manté el record del perfil tradicional del mercat. L’illa d’equipaments és justament un dels punts del full de ruta del districte d’Horta Guinardó, ja que és una de les grans obres amb què es vol dotar el barri d’una gran qualitat de servei i de millora urbana. Amb la seva obertura, el mercat s’avança a l’estrena de la resta d’equipaments de l’illa, que es posaran en marxa pròximament.

Adequació de l’oferta comercial

El nou mercat ha significat una inversió de 6,3 milions d’euros. Seguint el model d’actuació de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona quan es tracta de reformar un mercat, al Guinardó també s’ha aprofitat l’ocasió per adequar l’oferta comercial i adaptar-la a la demanda dels ciutadans. Es tracta que els mercats siguin competitius en un entorn comercial molt agressiu.

Les noves instal·lacions obriran de dilluns a divendres matins i tardes i dissabte fins al migdia. L’espai de venda el comparteixen una quinzena de parades que ocupen una superfície de prop de 2.000 metres quadrats i una zona d’autoservei que gestiona Carrefour, que és l’empresa que va guanyar la concessió en concurs públic, i que té unes dimensions de 1.800 metres quadrats.

Nous espais públics al voltant del mercat

El Mercat del Guinardó ha guanyat un nou espai públic: es tracta d’una nova plaça d’unes dimensions de prop de 2.000 metres quadrats des de la qual es promou l’accés principal a les instal·lacions. Es troba just al costat del passatge Llívia. També hi ha un altre accés des del carrer Teodor Llorente, que facilita l’entrada a l’àrea d’autoservei. Per mitjà d’escales mecàniques i d’ascensors, el públic podrà accedir a l’espai on es concentren les parades del mercat, situades a la planta superior, i a l’aparcament subterrani, que donarà servei a tots els equipaments de l’illa.

Pròximament s’obriran dues entrades més al mercat, ubicades a la torre que s’ha conservat, amb accés des de la cruïlla dels carrers passatge de Llívia i Oblit. La torre acollirà les dependències administratives del mercat i una sala de reunions.

El mercat és obra dels arquitectes Lluís Cantallops, Albert Valero, Marta Bayona i Marta Vicente. S’hi han instal·lat plaques fotovoltaiques i un sistema de refrigeració d’aire fred i calent, i cadascuna de les parades disposa en el seu espai de cambra frigorífica amb la possibilitat, si ho requereixen els comerciants, d’afegir-hi un obrador. L’àrea de tractament de la brossa està situada a la planta subterrània, on hi ha ubicats diversos contenidors per a la separació de residus i una piscina de gel per facilitar-ne l’eliminació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *