“El mercat canvia però la unió segueix”

En Joan, o més conegut a la ciutat com a Pinotxo, ha passat tota la seva vida al Mercat de La Boqueria. Encara avui en dia, amb 84 anys obre cada matí el seu mític bar on hi treballa amb el seu nebot. Amb un somriure d’orella a orella el Joan ens explica que ell cada dia arriba al mercat a les quatre i mitja del matí. “Abans d’obrir la parada, a les cinc i mitja del matí, m’assec una estona aquí i vaig veient els paradistes arribar”, afegeix el Joan.

El Pinotxo ens explica que qui va iniciar la parada va ser la seva mare, “ella venia aquí d’ambulant, i seguidament amb els anys, va agafar l’actual bar”. Es tracta d’una parada que ha anat passant de generació en generació, arrelada a la història de la família, ja que més endavant ja hi van entrar el Joan i la seva germana i “vam anar pujant el bar”, ens explica el Pinotxo.

Actualment, la capipota del bar Pinotxo és un plat molt reconegut arreu de la ciutat de Barcelona. Tot i així, el Joan ens assegura que al bar han tingut “moltes especialitats a la carta”. “La meva mare va ser pionera en cuinar plats casolans al mercat, no s’havia fet mai enlloc. Una de les especialitats era la típica escudella i carn d’olla”, explica el Joan. “La resta de bars oferien pastes, entrepans i cafès, però en cap cas es feia menjar de plat, només al Pinotxo”, afegeix.

I el famós nom del bar d’on ve? “De petit em van regalar un gosset, el típic gos que li agrada a tothom, i com era l’època en què va estrenar-se la pel·lícula de Pinotxo vaig decidir posar-li
aquest nom a la mascota”, ens explica en Joan emocionat. Des d’aquell moment, “el nom del meu gos va anar coneixent-se entre la gent i arran d’això, li vam posar aquest nom al bar”, conclou el paradista.

En Joan és un enamorat de la vida de mercat, “el dia aquí és tan agradable que per a mi no té preu”, afirma. “Hi ha moments que em poso de mal humor per la feina, però al final hi ha moments tan bons que compensen els dolents. El món i el dia em passen que ni me’n adono aquí”, conclou el Pinotxo.

La trajectòria de la família del Joan al Mercat de La Boqueria ve de fa més de 70 anys i ell ens explica que en definitiva “la seva parada és una parada més dins al mercat”, però que per a ell, “la Boqueria és molt especial”. Per al Pinotxo el que ho fa que sigui així són els anys de convivència amb la resta de paradistes i els clients. “La gent m’aprecia molt”, admet orgullós, “jo sempre voldré estar aquí”.

El Pinotxo ens comenta que amb els anys el dia a dia del mercat ha anat canviant però que malgrat els petits canvis, “hi ha molta unió i avinença entre tots els paradistes i ens apreciem molt els uns als altres”.

En Joan és molt popular a la Boqueria, ell mateix diu “jo a la meva parada només xerro, amb un o altre sempre estic xerrant. Sort del meu nebot que és qui serveix els plats”, conclou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.