El mercat del Ninot, obert al públic de nou. Foto:Pau Fabregat / IMMB.

El mercat del Ninot obre de nou completament remodelat

Vista general d'una part del mercat del Ninot, obert després de la seva completa remodelació. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

Després dels treballs realitzats durant els darrers anys, Mercats de Barcelona va reobrir el pasat 19 de maig l’emblemàtic edifici del mercat del Ninot,  completament remodelat, amb la qual cosa s’afegeix als altres 7 mercats reoberts en els darrers 4 anys. El dia 6 de juny el Ninot celebrarà la seva estrena amb una gran festa ciutadana.

El Ninot és una de les peces clau de la xarxa de mercats i un dels edificis públics més coneguts i característics del districte barceloní de l’Eixample. Un mercat de proporcions generoses, tant per la seva superfície exterior com per la interior, amb passadissos i establiments amplis, amb zones de servei i de descans. I aquesta imatge és la que s’ha volgut preservar, però adaptada a les noves demandes dels ciutadans i clients amb millors instal·lacions i serveis.

La ciutat ha recuperat un dels seus grans mercats públics i al mateix temps guanya una millora urbanística en l’àmbit de les superilles de l’Eixample: s’han creat dues noves places a les cantonades del carrer Mallorca amb Casanova i amb Villarroel, amb la qual cosa es recuperen com a espais públics dos patis tancats que hi havia a la façana del carrer Mallorca, s’han eliminat els contenidors de la brossa del mercat i les accions de càrrega i descàrrega es faran directament a les plantes soterrànies.

L’estrena s’acompanya d’una nova urbanització del passatge entre els carrers Casanova i Villarroel, de preferència per als vianants, amb la  calçada situada al mateix nivell que la vorera. Aquest passatge acollirà un nou punt verd, el primer integrat en un mercat i pensat per portar-hi els residus domèstics de menor volum i que no es poden llençar als contenidors del carrer.

Nous jardins Duran i Reynals

Un cop el mercat recuperada la seva activitat a l’edifici restaurat, es començarà a preparar el projecte de reurbanització dels jardins Duran i Reynals, tot tenint en compte les propostes que els veïns de l’Esquerra de l’Eixample han exposat en un procés participatiu.

De la reforma que s’ha fet, la part més visible, de portes enfora, és la nova façana que ha adoptat el mercat, que destaca pel seu revestiment sobreposat. La intenció dels arquitectes ha estat fer més visible l’edifici del mercat i atorgar-hi una imatge de modernitat. Es tracta d’una gelosia col·locada sobre les vidrieres que fa de segona pell del mercat i té com a missió tamisar la llum solar que arriba a l’interior del recinte, de manera que impedeix la radiació solar directa sobre els productes exposats per a la venda.

Eficiència energètica

El mercat disposa d’una nova coberta i tota l’estructura interna s’ha remodelat. Les instal·lacions de servei s’han renovat i s’han implantat mesures en favor d’un ús més eficient de l’energia: plaques fotovoltaiques per al consum elèctric i plaques solars per a l’escalfament de l’aigua. El mercat disposarà de servei wifi, està preparat per a l’accés a les noves tecnologies i ofereix un nou sistema de climatització per a confort de clients i comerciants. El sistema d’enllumenat es fa amb bombetes de baix consum i leds, i les finestres i finestrals s’han renovat per d’altres amb un millor comportament tèrmic. El mercat ha guanyat en il·luminació natural.

La superfície destinada a la venda és d’uns 4.000 metres quadrats. La sala principal de vendes s’ha mantingut al mateix nivell que tenia i ofereix més passadissos i més amples. L’entrada principal del mercat s’ha remodelat de manera que ara actua com un espai de distribució: acull accessos a peu pla al mercat i també escales mecàniques que faciliten la connexió entre el mercat i l’àrea de supermercat, ubicada en una planta semisoterrània. També s’ha fet una nova distribució comercial de les parades, que guanyen en dimensió i capacitat logística. En total, el mercat té 83 establiments: 48 són alimentaris i es troben a l’interior i n’hi ha 33 més, no alimentaris, situats a l’exterior, a més del restaurant i del supermercat. La ubicació dels comerços exteriors a la façana del mercat fa possible l’alliberament d’espai a les voreres. Sota la planta principal, els clients disposen ara d’un supermercat gestionat per l’empresa Mercadona, que en va obtenir la concessió en concurs públic. La venda de producte fresc junt amb un autoservei facilita la compra en un sol lloc de tots els productes d’ús quotidià.

Les dues plantes soterrànies acullen també un aparcament amb una capacitat per a 105 vehicles, amb una àrea en què els vehicles elèctrics podran fer la recàrrega de la bateria. També és el lloc per fer-hi les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies, s’hi troben els magatzems dels comerciants i l’espai de tractament de la brossa, tal com es fa en tots els mercats remodelats. A més de les obres pròpiament de reforma, s’ha adequat el mix comercial per tal de garantir l’equilibri econòmic entre oferta i demanda de producte fresc i envasat i assegurar la rendibilitat econòmica de tots els operadors.

Nova distribució de parades

En la nova distribució comercial de les parades de producte fresc s’ha tingut en compte l’especialització de les activitats comercials. De fet, les parades incorporen espai per a magatzem i obrador, i així els comerciants guanyen en autonomia i agilitat en la logística de mercaderies, ja que no caldrà fer desplaçaments freqüents als magatzems situats a les plantes de sota per reposar gènere. En el mateix sentit, el mercat està preparat tecnològicament perquè les parades que ho decideixin també puguin facilitar al client la compra en la modalitat d’autoservei, concentrada en un espai de l’establiment (en funció també de les dimensions de les parades).

Nous horaris: com ja comença a ser habitual, mercat remodelat, mercat que amplia els seus horaris. El Ninot oferirà als seus clients la possibilitat de comprar matins i tardes. Una acció d’aquest tipus és vital per adequar-se a la disponibilitat dels clients a l’hora de comprar i no perdre quota de mercat davant d’altres establiments d’alimentació pròxims al mercat que ofereixin horaris més amplis.

A més, el mercat disposarà d’una nova oferta de restauració. Mercats de Barcelona va adjudicar el passat dia 20 de febrer a La Cuina del Ninot la concessió per a l’explotació d’un restaurant a l’interior del mercat.  La Cuina del Ninot serà el nou espai gastronòmic del mercat i de la ciutat, basat en una cuina de mercat amb producte fresc de temporada.

El Ninot també oferirà un Espai Cuina, equipat per fer-hi demostracions i cursos de cuina vinculats al producte del mercat. Els comerciants preparen una programació regular amb activitats per a infants, joves i adults. El mercat disposa d’un servei de repartiment a domicili, gestionat per l’empresa social Compra Servei, dedicada a la integració i promoció personal, laboral i social de persones amb discapacitat, i d’un punt d’informació per als clients.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *