El blogaire Òscar Gómez (decuina.net). Foto: Pau Fabregat / IMMB.

El valor del mercat

OPINIÓ. Òscar Gómez. Hi ha poques institucions tan universals, antigues i profitoses com els mercats. Durant segles han estat el motor comercial que feia circular mercaderies i persones, el cor social que oferia el batec setmanal (o diari) de comerç i trobada. Una funció que depassava àmpliament la simple logística alimentària.

Els temps van canviar a ritme de folk durant el s. XX, i la societat ha eixamplat i complicat les trames de relació i abastiment de forma exponencial. Els mercats han perdut l’hegemonia i els ha tocat adaptar-se per sobreviure, és llei de vida i més en un sistema econòmicament caïnita com el que ens hem creat entre tots. Triomfaran si saben retrobar la seva utilitat social tant en la vessant estrictament comercial com en el valor afegit que aporten als seus clients. I em temo que amb la proverbial simpatia del paradista no n’hi ha prou. Si antigament el mercat era el lloc de trobada, actualment haurà de ser una altra cosa, que el que tenim a l’abast actualment són precisament llocs de fàcil accés i plens d’oferta lúdica on trobar-nos massivament.

Els petits detalls

I quin pot ser, doncs, aquest afegitó dels mercats que els faci atractius a una societat embogida per la celeritat? No tinc grans respostes, potser la clau de volta està en els petits detalls i a ampliar l’oferta deixant de banda romanticismes carrinclons: Cercant bons gaspatxos vaig entrar ‘a cegues’ al remodelat Mercat del Ninot. Vaig preguntar-ho a un peixater dels que tenen cuina a la parada (una idea que inicialment em feia arrufar el nas i que ara penso que ha estat un gran encert). “Has d’anar al Bar del Jose (parada 35), el fa ell cada dia i és boníssim. És un crac”. M’ho va dir amb un somriure a la cara, i tenia raó. A més del refrescant gaspatxo vaig tenir una bona conversa en un ambient alegre i bulliciós. Com que ja hi érem, vam dinar a les parades peix fresc ben cuinat. Ambient de mercat i un lloc de referència per als amants de la cuina de producte? És una possibilitat.

El blogaire Òscar Gómez (decuina.net). Foto: Pau Fabregat / IMMB.

 

 

 

 

Òscar Gómez

Bloguer a www.decuina.net
Col·laborador gastronòmic a Què fem? de La Vanguardia, www.gastronosfera.com i Objetivobienestar.com
@decuina a twitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.