DSC0295-640x409

Els Encants, al final, al seu lloc

DSC0295-640x409

OPINIÓ. D’aquí a pocs mesos, el Mercat dels Encants-Fira de Bellcaire ja no serà provisional, una sensació que s’ha mantingut des de sempre en l’emplaçament que ocupem a les Glòries. El mercat, per ser més exactes, és provisional des de l’any 1928, quan just abans de l’exposició universal del 1929, una part dels Encants de Sant Antoni es trasllada a un recinte de les Glòries que, amb el temps i  el creixement de la ciutat, ha anat adoptant la forma que tots coneixem avui. I és amb la transformació que es promou ara a les Glòries que nosaltres no volem ser un destorb sinó un valor afegit per a aquesta part de la ciutat.

En la nova construcció que comença a fer-se visible al carrer Castillejos i l’avinguda Meridiana, els Encants hi encaixen finalment. I sobretot ens quedem en el lloc que volíem, en l’entorn més pròxim a la ubicació de tota la vida, que era una de les nostres reivindicacions principals. Hauríem volgut que la superfície de les plantes del nou edifici que ens acollirà hagués estat més gran, però el resultat final ens satisfà a tots, o més ben dit, a l’àmplia majoria ─el 79,73%─ que vam votar a favor d’aquest nou projecte.

                  “És una bona idea que l’edifici no tingui parets, perquè així es conserva la sensació que som en un mercat a l’aire lliure, com ara”

Penso que el nou mercat donarà resposta a les necessitats dels Encants, tot i que he de dir, de la mateixa manera que molts altres comerciants, que encara no ens fem una idea de com és el nou espai, amb l’excepció del que suggereixen els plànols arquitectònics. És una bona idea que l’edifici no tingui parets, perquè així es conserva la sensació que som en un mercat a l’aire lliure, com ara. Però vam demanar que hi hagués un sostre, una coberta que ens protegís del sol i de la pluja. Comprar, avui, és un acte lúdico-comercial, i millor si es pot fer en un lloc agradable, on pots passejar, quedar-te a dinar i disposar d’aparcament, que també és una de les coses més importants que oferiran els nous Encants.

D’idees de canvi d’emplaçament, al llarg dels anys n’hi ha hagut moltes. Però aquesta vegada tothom va veure que la idea es faria realitat. Amb els nous Encants no passarà el mateix que als aeroports sense avions que hi ha al nostre país. Aquí hi ha contingut, hi ha substància. Cada setmana hi passen unes 100.000 persones. A propòsit d’això, m’agrada fer una comparació que fa més evident el que està a punt de passar: el Poblenou que tocava a mar va canviar de manera espectacular la seva fesomia urbana i social amb motiu dels Jocs Olímpics. Als Encants, el canvi que ara farem l’afrontem tot sabent que la transformació de l’espai serà de gran impacte, però en l’aspecte social, continuarem sent els mateixos. Tenim una eina a les nostres mans que ara haurem de desenvolupar.

Quan arribes als Encants, si no coneixes el mercat pots pensar que és un caos, encara que no ho és perquè tot està ordenat. El que és fonamental, ara i en el nou emplaçament, és la implicació de l’administració i l’establiment d’uns criteris, d’uns drets i uns deures, i que aquests es compleixin, que l’administració els faci complir.

Els nous passos en aquest trasllat no els farem sense temors, perquè econòmicament no són els millors temps per fer grans inversions com la que farem per part nostra. Però el compromís és ferm i he de dir que hi hem pogut participar al llarg de tot el projecte, contínuament. No hi ha hagut res que fos motiu per trencar el diàleg.

Tinc una preocupació afegida: el mercat ambulant que apareix al voltant dels Encants, que degrada tot l’entorn. Si hi ha un problema social, algú hi ha d’intervenir. Si no es controla, pot agafar unes dimensions importants.

MG_3214b-150x150

Diego Escámez. President Associació de Comerciants del Mercat dels Encants-Fira de Bellcaire.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *