VISITES INTERNACIONALS1 pg. 4

Els Mercats de Barcelona, referents internacionals

Barcelona concep els seus mercats com a espais socials i centres de dinamització comercial i econòmica de proximitat. Per aquesta raó, ja fa anys que diversos països s’interessen per la seva administració i els continuen visitant per aprendre de primera mà.

En els darrers mesos, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) va participar en la Conferència Internacional de Mercats Majoristes (WUWM), ha rebut la visita d’una delegació de l’Ajuntament de Daegu, a Corea del Sud, d’una delegació de la regió metropolitana de Santiago de Xile, i ha viatjat a Bogotà, Colòmbia. A nivell europeu, l’IMMB dóna suport al projecte Trifocal, i a nivell internacional alguns dels mercats de la xarxa barcelonina han participat en projectes, com és per exemple el cas del Mercat de la Boqueria.

En el cas de la 33ª edició de la WUWM, liderada per Mercabarna, el gerent de l’IMMB, Màxim López, va ser el responsable de la ponència “Els mercats com a espais de cohesió social”. El seu objectiu va ser posar de manifest el destacat paper dels mercats com a espais de relació i cohesió social, i com a eixos vertebradors dels barris de la ciutat i creadors de les xarxes socials de proximitat. El gerent de l’IMMB també va posar en relleu el cas de Barcelona, que compta amb una xarxa de 43 mercats municipals, un referent a nivell mundial.

Pel que fa al viatge a Bogotà, la visita s’emmarca en l’actual Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global i la delegació, i durant l’estada Genís Arnàs, Cap de Mercats de l’IMMB ha exposat el model de gestió pública de mercats de Barcelona, que prioritza la distribució d’alimentació fresca a la ciutat en tot el seu territori, democratitzant l’accés a productes de qualitat i proximitat, contribuint així a la millora d’una alimentació saludable i al manteniment d’una xarxa de petit comerç de distribució en proximitat.

Per la seva banda, la delegació del govern municipal de Daegu que va venir a visitar els mercats de Barcelona volia conèixer-ne el model de gestió per a la reconstrucció del mercat de la seva ciutat que va patir un gran incendi.

Durant els dies de la visita, diversos directius de diferents àrees de l’IMMB van poder explicar-los amb concreció aspectes claus com els de la gestió dels mercats a través de les associacions de comerciants, sobre com es fa el manteniment dels equipaments i també es van tractar temes sobre l’organització interna de l’IMMB.

Cal destacar també la visita que va tenir lloc als mercats de la Boqueria i Santa Caterina el passat 20 de setembre per part de la delegació de la regió metropolitana de Santiago de Xile amb l’objectiu d’avaluar la possible creació d’un mercat municipal a la regió.

Pel que fa a Trifocal, es tracta d’un projecte que forma part del programa Life de la Unió Europea en què l’IMMB hi participa com a partner. El que es pretén amb aquesta iniciativa és donar una major difusió de bones pràctiques per a la reducció de residus, juntament amb la promoció d’una alimentació sana i sostenible i l’aprofitament alimentari.

A nivell individual, el Mercat de la Boqueria s’ha adherit a la iniciativa ‘Els 7 Magnífics’ que pretén crear una aliança internacional amb alguns dels mercats més reconeguts del món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *