Els mercats, una xarxa social viva (del blog “receptes amb vida)

taller-receptes-amb-vida

Ara que estan tan de moda les xarxes socials es fa palesa, més que mai, la necessitat que tenim els éssers humans de ser escoltats i valorats. El mercat és un espai on això passa cada dia, són xarxes socials vives; que ens ho diguin a la Sílvia i a mi, sinó. Va ser dins d’un mercat on va començar tot…

Turkish-Comenius-Mercat-de-les-espècies-Instambul

Feia anys que ens coneixíem i compartíem receptes i converses a la seva parada del Mercat de Lesseps, i va ser una dia que la Sílvia, pensant que li agradaria recollir-les, em va animar a fer un blog plegades. El vam batejar amb el nom de “Receptes amb vida”, amb la idea de donar vida a les receptes que es comparteixen al mercat. A totes dues ens ve de lluny la tradició dels mercats, a la Sílvia perquè des de ben joveneta hi ha treballat i a mi perquè des de ben petita hi anava amb la mare cada dissabte. Per mi el mercat és un espai on m’hi trobo a gust per molts motius: perquè el menjar és fresc i de qualitat, perquè sempre rebo un bon tracte i perquè m’inspira i em resol els àpats familiars del dia a dia. La Sílvia és d’aquelles paradistes que t’escolta, que compateix amb tu els seus secrets culinaris i dietètics i que sempre està disposada a facilitar-te la compra.

mercat-Budapest-1

Mercat de Budapest (1)

Totes dues pensem que el menjar de qualitat és bàsic per elaborar una bona recepta i que aquest concepte no està pas renyit amb el preu. Defensem la cuina d’aprofitament, aquella que ens resol un àpat sense massa ingredients ni massa elaboració. Qui ho diu que cuinar sigui cosa d’experts? Abans les nostres mares eren unes expertes en l’art d’aprofitar, però ara, per manca de temps, i a vegades de pràctica, s’acaba llençant menjar, i és una llàstima.

mercat-Budapest-2
Mercat de Budapest (2)

Ara farà uns mesos que un altre mercat ha entrat a les nostres vides, és el Mercat de la Vall d’Hebron, un mercat de barri que des de fa poc disposa d’una cuina fabulosa i on hem estat convidades a participar-hi per impartir-hi alguns cursos de cuina. És una aula gastronòmica de categoria, un espai on de ben segur s’hi trobarà la gent del barri per recuperar i aprendre receptes i passar una bona estona mentre cuina. I és que aquesta és la nostra intenció, compartir els nostres coneixements, que ja vénen de les nostres mares i àvies, i ajudar a gestionar el pressupost familiar i els àpats sense haver de dedicar-hi massa temps. Al final potser acabem anant més enllà i entre tots entenem que val la pena comprar productes frescos, cuinar a casa i veure com la família i els amics tornen a somriure.

mercat-Budapest-3
Bitxos a la venda a una de les parades del Mercat de Budapest (3)

Pensem que és important que tornem als mercats: el comerç local és el futur. Afavorint la prosperitat del barri afavorim també el nostre entorn social més immediat. Als mercats es reforcen les xarxes socials i els vincles entre veïns, i es contribueix així a la cohesió del barri.

Aquest post continua al blog “Receptes amb Vida“.

Per Sílvia Manzano  i  Àgata Albero

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.