01122016-llibre mercats bcn

Es presenta el llibre ‘Mercats de Barcelona segle XIX’

Després d’una important tasca de documentació, recerca i selecció, a finals d’any s’ha presentat el llibre ‘Mercats de Barcelona (segle XIX)’. El cap de Mercats de l’IMMB, Genís Arnàs, i la historiadora Matilde Alsina són els autors d’aquesta publicació que ressegueix el passat del Mercat dels Encants, Boqueria, Santa Caterina, el Born, Sant Antoni, Barcelone­ta, Hostafrancs, Llibertat, Concepció, el Clot, Poblenou i Abaceria. Amb aquest llibre, en Genís i la Matilde han buscat fer justícia als venedors dels mercats de Barcelona al ser des de fa anys un motor econòmic, social, festiu i cultural molt important per la ciutat. “Ni ells són conscients de l’impacte que han tingut. Els mercats necessitaven un llibre que expli­qués la seva història”, ha assegurat Matilde Alsina durant la presentació d’aquesta publicació.

20161201_183607

Els autors han explicat la vida de les persones dels mercats: els homes i les dones que amb el seu esforç i dedicació han deixat un llegat d’alt valor. Per a conèixer totes les històries que descriuen, els autors han contactat amb infinitats de rostres. Amb moltes famílies amb més de quatre gene­racions dedicades al món dels mercats. “Si no hagués estat amb l’excusa d’aquest llibre no haguéssim tingut l’oportunitat de descobrir històries que ens han posat la pell de gallina”, ha apuntat Genís Arnàs.

Però aquest procés de recerca no ha estat gens fàcil. El pas del temps, la guerra i altres fenòmens han fet desaparèixer molta informació. Els dos autors han treballat intensament per reconstruir-la i n’han recuperat una part fonamental. La nova publicació vol repassar l’evolució dels dotze mercats barcelonins inaugurats durant el segle XIX, quan es va decidir posar ordre al caos imperant en una ciutat sotmesa a un esclat demogràfic de gran magnitud. Així, els lectors que s’endinsin en aquest llibre podran descobrir els emplaçaments diversos dels Encants, la relació de la Boque­ria amb les curses de braus, el lligam religiós del Mercat de Santa Ca­terina o el perquè de la convivència dels tres mercats de Sant Antoni.

presentació llibre mercats

‘Mercats de Barcelona (segle XIX)’ convida els ciutadans a descobrir el dia a dia de la gent que està darrere el taulell. I és que sense ells, segurament, Barcelona no seria la mateixa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *