L’alumnat de p4 i p5 entra als mercats

A partir d’aquest curs, tant els més petits com els més grans de les escoles podran aprendre diferents aspectes de la vida dels mercats municipals.

Els programes d’activitats escolars (PAE) que es fan dins els mercats municipals de Barcelona segueixen sumant escoles i alumnes. En el darrer curs escolar un total de 6.311 nens i nenes de 97 centres diferents han visitat els Mercats de Barcelona. A més, cal comptar que aquests programes s’han estès a 11 escoles de fora de Barcelona i a 4 centres de Normalització Lingüística, que han aportat 593 alumnes a les visites als mercats.

Aquestes xifres suposen un increment del 48% respecte les visites que van rebre els mercats durant el curs 2014-2015, quan un total de 4.260 alumnes i 77 escoltes van interessar-se per les visites educatives als diferents mercats de la ciutat.

17022016-escolars-als-mercats-2

Les visites escolars s’adapten a les edats dels participants; així, els alumnes de primària aprenen sobre els aliments, textures, sabors, etc… mentre que els de secundària poden anar més enllà i acostar-se al món empresarial, treballant com es gestiona una botiga dins el mercat. Els materials que reben els alumnes es poden treballar tant al mercat, com posteriorment a les aules i són l’eina perquè cada escola pugui aprofundir en la matèria segons el grup, l’edat i l’aspecte del mercat a tractar.
I per aquest curs hi ha novetats, durant l’any escolar 2016-2017, s’han posat en marxa els programes educatius pels alumnes dels primers anys escolars. Així, els mercats s’obren a l’àrea d’infantil, amb els alumnes de P4 i P5 que aprendran de primera mà què vol dir comprar al mercat gràcies als nous materials didàctics editats.

“El Misteriós Secret dels Mercats de Barcelona” és el llibre-guia que Mercats de Barcelona ha editat perquè els més petits descobreixin el seu mercat de proximitat. Amb l’objectiu de visitar el mercat, conèixer els principals productes i grups alimentaris que s’hi poden trobar, el llibre, amb dibuixos i una història d’aventures pel mercat, serveix als alumnes de 4 i 5 anys a relacionar aliments, parades, colors, etc.
Abans de visitar el mercat, les escoles podran treballar el llibre a classe perquè l’alumnat es familiaritzi amb el que trobarà el dia en què visiti el seu mercat. Un cop allà, els nens i nenes podran reflexionar sobre allò que se’ls hi va explicar i relacionar-ho amb la realitat del mercat. És un joc simbòlic que els ajuda a decidir d’entre els aliments que veuen i a triar el que més els hi agrada, apropant així, els bons hàbits alimentaris als més petits de les escoles.

Els objectius de l’activitat a través del llibre, són els d’identificar els principals aliments, a reconèixer les parades i aprendre on es troben els aliments que consumeixen a casa de manera quotidiana.

17022016-escolars-als-mercats-4

Les visites als Mercats de Barcelona s’engloben dins el programa ‘Mengem sa, mengem de mercat’ (www.menjodemercat.cat), una col·laboració entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Fundació Futbol Club Barcelona, que obre els mercats als estudiants de l’etapa infantil, primària i secundària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.