Maria Pia Lascala és comerciant al mercat de Lesseps (Gourmet Italià). Foto: Pau Fabregat / IMMB.

“M’agradaria alternar la vida de mercat i la feina com a dibuixant”

Maria Pia Lascala

Mercat de Lesseps

Per Matilde Alsina

Vaig néixer a Carmagnola, un poble molt a prop de Torí. Tinc 37 anys i vaig arribar a Barcelona per treballar en ‘Cher ami’, un projecte de cinema d’animació. Hi vaig conèixer el David, la meva parella, i m’hi he quedat. Abans havia viscut a Berlín, Budapest, París i Roma. No és perquè sigui italiana, però m’agrada molt la pizza. Què no menjaria mai? Menuts, cargols
i coses així.

 

Es pren amb molta filosofia que el fotògraf li desmunti mig menjador i li escampi tot de dibuixos per a una de les fotos. Li costa una mica més explicar a la nostra càmera quina feina fa dins d’una producció de cinema d’animació, perquè la Maria Pia té una doble vida: és paradista al Mercat de Lesseps i també dibuixant de pel·lícules d’animació. Just això la va portar a Barcelona.

“Jo cuido els clients un a un, tots han de sortir contents”

“Vaig començar en el cinema d’animació arran d’un curs que organitzava l’Ajuntament de Torí i una productora. Jo era una apassionada dels còmics, en especial dels d’Andrea Pazienza, i em pensava que el curs era per aprendre a dibuixar còmics, però no, era per a cinema d’animació. Quan vaig acabar vaig començar a treballar en la pel·lícula ‘Historia d’una gavina i del gat que li va ensenyar a volar’, amb la productora que muntava el curs”.

Després d’això va començar a viatjar per a nous projectes. Va anar fins a Berlín, la ciutat que diu que més li ha agradat de tots els llocs on ha viscut, i va treballar a ‘Kleiner Dodo’, entre altres. Va continuar el periple per Budapest -“no m’hi vaig trobar a gust, treballava en un poblet, estava molt aïllada, i a més la cultura, l’idioma, eren molt diferents”-, París i Roma, on va fer sèries per a la RAI i també va participar en ‘Les Tres Bessones’.

I d’aquí a Barcelona, amb ‘Cher ami’, la pel·lícula de Miquel Pujol que va guanyar el premi Gaudí al millor film d’animació 2010. Després, va ocupar-se dels models per a ‘Arrugues’, va fer el ‘clean up’ a ‘Chico i Rita’ de Fernando Trueba i Javier Mariscal, i també va participar en ‘Little Big Panda’, per a una productora xinesa. El seu últim treball ha estat un capítol pilot per a una sèrie francesa sobre un ocellet, enfocada cap als adolescents, que li va agradar perquè “per primer cop vaig treballar amb una tablet i un llapis, tot i que a mi m’agrada més el dibuix tradicional”.

I com va acabar obrint una parada, Gourmet Italià, al Mercat de Lesseps? “Quan la meva parella i jo vam acabar ‘Cher ami’ vam decidir invertir en una parada. Els dibuixos animats no fan guanyar gaires diners, sempre has de tenir una feina alternativa. Quan vivia a Itàlia, els meus pares tenien un restaurant i jo també hi treballava. I els pares de la meva parella tenen una parada de fruita i verdura, de tota la vida, al Mercat de Lesseps”.

La Maria Pia està dividida en dos: li agrada fer de dibuixant però també està contenta com a paradista perquè veu que la gent està satisfeta amb el producte que els ofereix. “Si tinc oportunitat aquí a Barcelona de començar un nou projecte, intentaria alternar la vida de mercat i la feina com a dibuixant. Si no, dono prioritat total a la parada. Si la parada arriba a funcionar sola, llavors hauré d’avaluar si vull tornar al món de l’animació”.

Si el projecte li agradés, seguiria, encara que representés marxar del país. “No descarto viatjar un altre cop, però després de tants anys, una mica d’estabilitat ja em va bé. Ara m’estic acostumant a la rutina”. Tot i això, es reconeix com una persona molt inquieta: “Sempre estic fent coses, per exemple, amb els comerciants del mercat, amb la gent jove, anem tots a l’una, tenen ganes de fer coses i em donen suport”.

Però la vida de mercat li agrada: “Què té de positiu ser comerciant? Que no tens amo, tu t’organitzes la vida, si et va bé o malament tu ets l’únic culpable. Si et funciona, has triomfat”, diu aquesta friqui de les sèries de televisió que passa el temps lliure veient sèries com ‘Boardwalk Empire’, ‘Breaking Bad’ i ‘Juego de Tronos’, la seva preferida.

Maria Pia Lascala és comerciant al mercat de Lesseps (Gourmet Italià). Foto: Pau Fabregat / IMMB.
Maria Pia Lascala és comerciant al mercat de Lesseps (Gourmet Italià). Foto: Pau Fabregat / IMMB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *