“Mercat de Mercats és una experiència que s’ha de viure”

Esther Bertran és carnissera al mercat de Sant Antoni i participa a la fira Mercat de Mercats 2014. Foto: Pau Fabregat / IMMB.
Esther Bertran és carnissera al mercat de Sant Antoni i participa a la fira Mercat de Mercats 2014. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

Esther Bertran
Mercat de Sant Antoni. Proposa un maridatge ben llaminer en l’entrevista en vídeo. Vegeu el reportatge a Vímeo

Vaig néixer a Barcelona fa 37 anys, però visc a Esparreguera. Sóc carnissera, la segona generació després de la meva mare, que talla el cabrit millor que ningú. Tot i que de petita volia ser meteoròloga, perquè m’agradava saber quin temps faria i volia sortir a la tele, m’encanta el mercat. És la meva vida. Hi treballo des dels 17 anys i he anat creixent amb la meva parada.

Orgullosa de la seva professió i del producte que ven, inquieta  i buscant superar-se dia a dia, l’Esther ens va proposar un dels vídeos més diferents que hem fet amb els comerciants dels mercats de Barcelona. Amb la complicitat de Jordi Valls, enòleg de Finca Valldosera, ens va maridar amb vins del Garraf un steak tartare que abans havia polit i tallat ben petit a la parada “amb molt de carinyo, sense barallar-t’hi, que si no, segur que ho notaríeu”.

Innovar i donar sempre “una mica més al client” forma part de la seva filosofia. “No n’hi ha prou de treballar cada mitja vedella al taulell, peça a peça, sinó que també cal oferir novetats. Ara mateix estem treballant amb la raça black angus, que ens la porten de la Vall del Cardener, criada a l’aire lliure i amb pastura natural”. Però no s’atura aquí: “Tenim vedella, xai, pollastre i ara hem afegit els menuts. Som l’única parada del Mercat de Sant Antoni que ho podem vendre tot”.

“Sempre intento que hi hagi alguna novetat al taulell, per no fer avorrit el consum del meu producte”

Enamorada dels seus clients ─“són superfidels perquè hi ha entrega màxima, tant de venedor a client com de client a venedor”─, està en procés d’introduir la compra online, encara que no li acaba de fer gràcia, “perquè perds el contacte humà al qual estic acostumada, però crec que cada vegada tenim menys temps i és el que demana la gent”.
Maniàtica de la neteja ─“necessito que la meva parada estigui superneta, impecable”─, fan de l’ossobuco ben fet, “com els que fa la meva mare”, amiga dels seus amics i entusiasta de la seva gent, l’Esther també prepara melmelades per a les seves hamburgueses, el foie o les plates de formatge, que després regala als clients “com un detallet, amb potets petits i bonics”.

Torna a Mercat de Mercats per tercer any consecutiu perquè “si vols estar competint al mercat, has de ser a Mercat de Mercats”. Li encanta l’experiència “per la quantitat de gent que tens al davant de la parada”, tot i que reconeix que té “el cor partit, perquè m’ho passo molt bé a la fira, però com que coincideix amb els dies més forts de venda al mercat, el fet de no ser a la meva parada em trenca el cor”.

Se sent molt estimada quan els seus clients “dediquen el seu temps lliure per venir-me a veure a la fira” i cada any hi va amb idees noves: “El primer va ser un sushi de foie; el segon uns macarons de foie amb torró i per a aquest any tinc previst un plat molt conegut i habitual en les cuines de les cases, però en versió megaultrafashion”. I ja no ens en vol dir res més. Si el volem descobrir, l’haurem d’anar a veure al Mercat de Mercats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.