mercatabaceria2

Noves remodelacions a diversos mercats de la ciutat

El Mercat de l’Abaceria, renovació integral per a adaptar-se al segle XXI

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats, ha presentat una proposta de remodelació del mercat de l’Abaceria, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions i serveis d’aquest equipament del districte de Gràcia.

abaceria1

El mercat de l’Abaceria és una referència del comerç de proximitat, essencialment de l’alimentari, i un motor dinàmic de l’activitat comercial i de la vida social amb els seus 3.900 m2.
En els darrers anys, però, l’activitat comercial del mercat ha viscut un declivi notori i progressiu que s’ha traduït en una baixada del 35% de visitants en els darrers 5 anys i en el fet que el nombre d’establiments tancats i vacants suposa el 32% de l’oferta a l’interior del mercat i el 28% a l’exterior.
És per això que en els darrers mesos hi ha hagut debat i negociació entre el Districte, les entitats i els paradistes i finalment, l’Ajuntament de Barcelona ha fet una ambiciosa proposta de remodelació que s’ha presentat a l’assemblea de l’Associació de Comerciants del Mercat de l’Abaceria de Gràcia i ha estat aprovada per àmplia majoria. La proposta preveu la rehabilitació integral de l’edifici, incorpora nous operadors que complementen l’oferta, com ara un nou espai d’economia social i cooperativa, i dota l’equipament dels serveis necessaris i amb la nova logística es facilitaran les diverses activitats que s’hi desenvolupin. A més, es millorarà la distribució de mercaderies i es minimitzarà la presència de vehicles en l’espai públic. L’obra de remodelació té un pressupost d’uns 25.000.000 euros.

El nou mercat tindrà diferents espais, des de la planta del mercat d’uns 3.900 m2, passant per una planta altell de 1.100 m2, on hi ha previst que s’instal·lin les oficines i dos espais polivalents per a ús associatiu. A més, hi haurà una planta per als magatzems, una altra pel tractament de residus, l’espai logístic i l’aparcament de vehicles comercials i finalment un Centre de Distribució Urbana i un aparcament per als clients i clientes.

El projecte de remodelació tindrà una durada aproximada de 24 a 30 mesos començant aquest mateix 2016


2018, nova cara per la Vall d’Hebron 

\Serverdatos�1.PROJECTES204.13 VHEBRON�3.Projecte�3.BA1.EHorta-Guinardó podrà lluir un mercat nou. El projecte de remodelació del mercat de la Vall d’Hebron consistirà en la millora de l’accessibilitat al mercat, tant per a vianants com per a vehicles. Per això s’ha projectat una reordenació de la zona logística de càrrega i descàrrega, una ampliació de volum per la part posterior del mercat i una remodelació de les plantes baixa i soterrani 1 i de la coberta, amb la incorporació d’un autoservei i la remodelació de les façanes i la utilització de la coberta per a hort urbà, així com la millora de les condicions de l’aparcament i de la comunicació entre les diverses plantes del mercat. Una altra de les millores serà la revisió general de les instal·lacions i els serveis de l’interior de l’equipament.

Amb una superfície total construïda de 11.342 m2, l’edifici del Mercat de la Vall d’Hebron tindrà una nova planta baixa i un altell i comptarà amb tres plantes subterrànies, una de les quals estarà destinada a zona logística, magatzems i cambres frigorífiques. Per facilitar l’accés, el nou mercat tindrà dues plantes d’aparcament per als clients i clientes.

L’any 2009 ja es va fer una millora provisional a la planta baixa, on hi ha les parades del mercat. Aquesta reforma integral està previst que comenci a finals de 2016 i acabi el 2018.

Sant Andreu, en marxa cap al 2019

mercat-sant-andreu-ok-2El barri i el districte de Sant Andreu es preparen per a una reforma integral del seu mercat. L’equipament s’integrarà en el seu entorn natural, gràcies a una estructura de vidre transparent que deixarà veure l’interior i servirà per connectar el mercat amb la seva zona d’influència dins la plaça del Mercadal i l’integrarà en una zona de preferència peatonal. S’habilitarà una planta soterrada per a les activitats logístiques del mercat on s’ubicaran les càmeres frigorífiques, els magatzems i l’àrea de tractament de residus. Com a novetat, i a diferència del que s’ha fet en altres remodelacions, aquest no comptarà amb un autoservei a l’interior, perquè s’ha optat per potenciar el producte fresc i alhora, la degustació dels productes dins el mercat.

Aquest fet diferencial és fruit d’un acord en el canvi d’oferta comercial que, tot i preservar la venda del producte fresc, vol oferir varietat de serveis i adaptar-se a la demanda del públic. Així doncs, les parades combinaran la venda amb el tast. D’aquesta manera el mercat seguirà obert a tots els públics i facilitarà la interacció amb els usuaris preservant el caràcter d’espai pacificat sense vehicles. Durant el primer semestre de 2017 es preveu que els comerciants passin a ocupar l’espai provisional. Segons el projecte, la reforma integral estarà acabada a principis de 2019.


El mercat de Bon Pastor comença la seva remodelació completa a finals d’aquest 2016

Una de les grans apostes per aquest any és la construcció del nou mercat del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu. Després que el projecte s’hagi licitat, es preveu que les obres puguin començar a finals d’aquest any i finalitzin el 2018. Quan s’acabi la remodelació l’edifici comptarà amb 9.340 m2 distribuïts en planta baixa, altell i dos plantes soterrades.

L’edifici dotarà al barri de l’equipament de servei que representa el mercat tradicional, actualitzant el seu programa funcional i afegint prestacions que abans no tenia, com un autoservei i un aparcament públic en un dels soterranis per facilitar les compres i la mobilitat dels clients. A més, es crearà una zona de càrrega i descàrrega i una altra pel correcte tractament i dipòsit de residus, evitant així molèsties pels veïns i veïnes.

mercat-bon-pastor-ok

Per al nou mercat s’aposta per la il·luminació natural, el comportament energètic passiu i el comportament energètic actiu amb la instal·lació d’aerotèrmica per l’aigua calenta i la climatització i plaques solars fotovoltaiques de producció de corrent elèctric, per a ús propi de l’edifici.

El nou mercat tindrà dues plantes i dues soterrades. A la planta baixa hi haurà unes 17 parades i l’autoservei, en una superfície de més de 3.000 m2. A més, també s’hi trobaran les oficines i instal·lacions del mercat amb més de 1.000 m2. I a les dues plantes baixes s’hi instal·laran els aparcaments i l’espai logístic del mercat.

Una de les novetats més importants és que l’edifici es projecta pensant en la sostenibilitat de l’entorn per donar resposta a les necessitats del veïnat. El nou mercat disposarà d’una classificació energètica A, fet que s’aconseguirà gràcies al tractament de la coberta i l’estructura externa de l’edifici, juntament amb les mesures de comportament actiu del conjunt de les instal·lacions energètiques que corresponen al funcionament del dia a dia del mercat.

mercat-bon-pastor

La façana comptarà amb un tractament uniforme i una imatge de neutralitat cromàtica amb un acabat blanc que facilitarà la integració en l’entorn, afavorida també per l’alçada del mateix, que serà inferior a la de les edificacions del voltant per mantenir una estètica uniforme amb el seu entorn. El mercat comptarà amb tres accessos principals, que s’identificaran clarament per facilitar-hi l’entrada.

El projecte, a més, contempla les tasques d’enderroc de la carpa provisional del carrer de Sant Adrià, on estan ubicats els paradistes des de l’any 2009.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *