“Per a mi venir al mercat cada dia no és una obligació, és una devoció”

L a vida de l’Eugenio està totalment lligada al mercat. Amb 86 anys, i 60 anys que fa que hi treballa, és l’únic que hi continua des del primer dia, ell “va inaugurar el mercat”. Era l’any 1958, mentre ell estava fent el servei militar que li van oferir dos parades i no s’ho va pensar ni un moment “el barri em va encantar i jo anteriorment ja havia estat dependent. Sabia tallar bé la carn i em veia totalment apte per a l’ofici. A més, sabia que tot i que les primeres condicions no fossin les millors, el mercat aniria a més i evolucionaria, i així va ser”.

Tot i que els anys hagin passat, per a l’Eugenio és primordial continuar anant al mercat, “jo ara mateix podria estar jubilat però el mercat és una part molt important de la meva vida i seguir fent el que faig cada dia no és una obligació, és una devoció i mentre pugui fer-ho, vull seguir fent-ho”. El president del mercat actualment compta amb dos parades de carn al mercat i continua ajudanthi i baixant a l’escorxador sovint, “jo ara mateix sóc conscient que tinc una edat, però tinc l’alegria de seguir fent-ho”. L’Eugenio va ser el primer de Barcelona en aconseguir un permís per disposar d’una càmera frigorífica a la seva parada, “quan vaig començar aquí al mercat a la parada no hi havia res, només el buit. Aleshores, amb els diners que vaig anar aconseguint, vaig muntar el mostrador de marbre per tal d’exposar la carn.

En uns inicis, al no haver sistema frigorífic, havíem de deixar el gènere directament sobre el taulell i per tant, la seva conservació era molt més costosa i era més difícil aconseguir una continuïtat entre la quantitat i la qualitat del producte. Actualment, podem presumir d’una carn boníssima i de la terra sempre”.

Com a paradista sempre ha treballat amb jaqueta, camisa blanca i corbata, “aquest barri és molt selectiu quant al tracte, al concepte, a la manera de vendre i jo em vaig identificar des del primer moment amb ella. Això va crear una simptomatologia en la meva forma de procedir que m’agradava i que d’alguna forma era acceptable en aquell moment”.

El futur dels mercats? “Jo ho veig tot bé mentre que els que estem dins evolucionem a les necessitats de la clientela. El mercat, si dones el que el públic vol i necessita, és molt còmode per venir a comprar, més que un supermercat ja que tens més a escollir, més varietat i un tracte directe: no és comparable amb altres superfícies de compra”. En aquest sentit, l’Eugenio intenta convèncer als paradistes del mercat que s’innovin a nivell digital “per a mi és una odissea pensar en tot això, però els joves s’han d’adaptar perquè és el futur. La venda d’abans i la d’ara ha canviat molt en presentació, en concepte i en forma de comprar”.

EUGENIO SANZ – President de l’Associació de Comerciants del Mercat de Les Tres Torres

Seixanta anys des de la inauguració i l’Eugenio Sanz els ha viscut tots allà, en primera persona, des del primer moment fins a l’actualitat. El més bonic de tot és que ell no concep el seu dia a dia sense anar al mercat, per a ell és el que el fa feliç i on hi posa un somriure cada dia.

És un amant del barri i del producte que s’ofereix als mercats. Actualment té dos parades al mercat on encara hi treballa alguns dies i gaudeix de l’ambient del mercat i el tracte amb els clients i clientes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.