"La Torna". Mercat de la Boqueria. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

Persianes amunt

Durant aquesta tardor diversos mercats de Barcelona han vist l’obertura o reinauguració de parades amb especialitats molt diverses. En alguns casos, ampliacions de negocis ja existents, com a la Boqueria, el Clot i Santa Caterina, i en altres, parades noves de trinca com a Núria, Galvany i la Concepció.

Entre les primeres trobem La Torna, el forn-restaurant de Montse Rocamora a Santa Caterina, que ha remodelat l’espai que ja tenia a la Boqueria, només com a forn i pastisseria; Bosch Carnissers, l’ampliació de negoci de Xarcuteries Bosch al Mercat del Clot, i la nova botiga de Carns David al Mercat de Santa Caterina.

Entre les segones, la peixateria Tres Peixets del Mercat de Núria, la parada de productes portuguesos Caravela Gourmet a Galvany i  Garrigues, colors i emocions, la de productes del territori Garrigues a la Concepció. Les dues últimes destaquen per l’especialització en el producte i la primera perquè ofereix als clients del mercat l’oportunitat de comprar peix fresc després de tres anys sense poder-ho fer.

"La Torna". Mercat de la Boqueria. Foto: Pau Fabregat / IMMB.
“La Torna”. Mercat de la Boqueria. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

 

La Torna-Mercat de la Boqueria. (Data de reobertura: octubre 2014)

Especialitat: pa i pastisseria. Productes característics: pans de cereals, xapata, pans d’oli, brioixeria, croissants i muffins.

El disseny de la parada és obra d’Imma Costa, amb qui Montse Rocamora ja ha treballat abans, ja que és la dissenyadora dels barrets que porten les dependentes, tant a la Torna Santa Caterina com en aquesta renovada botiga de la Boqueria.

La Montse es va inspirar en una ‘van food’, les furgonetes-parada de menjar, per això la parada té despatx per les dues bandes. A més, volia una il·luminació que destaqués el producte, el blanc com a color principal i recuperar l’estructura del sostre tal com era a les parades antigues de la Boqueria. Prestatges en lloc de calaixos per facilitar la neteja de la parada i facilitat de circulació per a les dependentes van ser els altres requisits.

La parada té també dues il·lustracions, obra de Pau Montero, amb qui la Montse ha treballat per primer cop, que volen ser una finestra, recordant els antics aparadors dels forns i pastisseries, i alhora un homenatge als clients de la Boqueria i al pa perquè, com diu la Montse, “tot i que cada cop se’n menja menys, de pa tothom en menja”.

"Bosch Carnissers". Mercat del Clot. Foto: Jordi Casañas / IMMB.
“Bosch Carnissers”. Mercat del Clot. Foto: Jordi Casañas / IMMB.

 

Bosch Carnissers – Mercat del Clot (Data d’obertura: octubre 2014)

Especialitat: carn i menuts. Productes característics: vedella de Salamanca, de raça autòctona Morucha, bou gallec ‘cebón’ i black angus de Nebraska; carn de poltre.

Xarcuteries Bosch ha repartit entre les dues parades que té al Mercat del Clot l’ampli ventall de productes que ofereix. En l’antiga hi trobarem la xarcuteria, foies, formatges i aviram, mentre que la nova té carn de vedella, bou, poltre, xai i cabrit i també menuts.

El nou negoci, que gestiona Salvador Miras, està situat a la parada de l’antiga carnisseria Paytuvi Serra, destacats carnissers del mercat i del barri que van haver de tancar per qüestions personals, i Xavier Bou, un dels caps visibles de Xarcuteries Bosch, ens explica que han volgut conservar-ne la referència com a petit homenatge a uns grans comerciants del Clot.

Igual que ja fan amb els productes de xarcuteria i cansaladeria que elaboren al seu obrador, amb les carns estan compromesos també amb la salut. Com a mostra, estan adherits al Pla Cuida’t + per a la prevenció del consum excessiu de sal.

"Tres Peixets". Mercat de Núria. Foto: Jordi Casañas / IMMB.
“Tres Peixets”. Mercat de Núria. Foto: Jordi Casañas / IMMB.

 

Tres Peixets – Mercat de Núria (Data d’obertura: octubre 2014)

Especialitat: peix. Productes característics: peix de platja i del Mediterrani

Jordi Esteve i la seva dona, Sílvia Alcaína, porten la primera peixateria en funcionament al Mercat de Núria des que fa tres anys va tancar l’última parada de peix de l’equipament. Es diu Tres Peixets pels tres fills de la parella i està especialitzada en peix de platja i del Mediterrani, ja que consideren que, tot i ser un mar d’aigües més càlides, el peix és de millor qualitat.

En Jordi era fuster, però la crisi el va portar al comerç, en concret a obrir fa dos anys una primera peixateria al barri d’Horta que ara ha canviat per una parada de peix al Mercat de Núria, inaugurada amb una sardinada per als clients. Al principi no sabia res de peix, però ara n’és tot un expert i és ell qui s’ocupa de fer la compra diària per abastir la parada.

No han remodelat la parada, però el taulell presenta una destacable varietat de peix i marisc i ja han instal·lat una llagostera per poder-hi tenir llamàntols, bou de mar i altres crustacis per quan els seus clients vulguin fer un extra.

"Caravela Gourmet". Mercat de Galvany. Foto: Pau Fabregat / IMMB.
“Caravela Gourmet”. Mercat de Galvany. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

 

Caravela Gourmet – Mercat de Galvany (Data d’obertura: novembre 2014)

Especialitat: productes alimentaris portuguesos. Productes característics: vins de porto, patés i conserves, melmelades, formatges i embotits

Caravela Gourmet té una seu al barri de Sant Antoni i una ‘sucursal’ al Mercat de Galvany. Al seu darrere hi ha dos amics, l’Hugo, que va obrir el local de Sant Antoni el passat 7 de juliol, i l’Otelo, tan fan del local del primer que va voler-lo convertir en la miniambaixada portuguesa al mercat.

L’Otelo va obrir la parada, que s’havia quedat en traspàs, el passat novembre i valora l’experiència com a molt positiva. Fa petites degustacions de productes, com ara una melmelada de vi negre que li va volar de les mans, i confirma que la gent que ho prova, torna. Seguint la filosofia de l’Hugo, que és qui escull i compra el producte en viatges a Portugal, el protagonista del negoci  és el vi de Porto, amb una grandíssima qualitat però menys conegut del que sembla.

A la parada també hi té altres vins, conserves, tant marines com terrestres; formatges i embotits com la farinheira o l’alheira, melmelades i petites mostres de pastisseria. Acaben de començar, però tenen molts plans per al futur, com ara poder tenir una bona representació d’algunes de les més de mil formes d’elaborar el bacallà que tenen al país atlàntic.

"David Carnissers". Mercat de Santa Caterina. Foto: Pau Fabregat / IMMB.
“David Carnissers”. Mercat de Santa Caterina. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

 

Carns David – Mercat de Santa Caterina (Data d’obertura: desembre 2014)

Especialitat: carn. Productes característics: productes carnis elaborats a punt per cuinar i vedella de Kobe

A més de la carn que té a la parada, els clients de Santa Caterina ja coneixen les seves especialitats preelaborades, des d’hamburgueses  ben diverses com la de gintònic fins a cuixes de cabrit farcides de crema cafè de París i taronja, corones de xai farcides de foie,  tomàquets i carbassons farcits o uns petits croissants amb carn picada, formatge i trompetes de la mort.

Aquest tipus de producte preelaborat vol que sigui el protagonista principal de la nova parada que s’ha de convertir, a més, en aparador de noves creacions com els rotlles de carn picada farcits de pernil dolç i formatge i arrebossats amb fines herbes o els farcellets amb pasta de full farcida de carn picada amb foie, maduixa i reducció de vinagre de Mòdena. El principal avantatge de totes aquestes creacions i moltes altres que en David Barroso té al cap és la facilitat de preparació i ràpida cocció, a més d’un preu assequible per a totes les butxaques.

Però, com que no només de propostes preelaborades viu l’home, en David, que ja ofereix a la clientela anyell d’Aragó,  també té intenció de tenir vedella de Kobe, d’origen japonès certificat, per quan tinguem ganes de fer-nos un homenatge.

"Garrigues". Mercat de la Concepció. Foto: Pau Fabregat / IMMB.
“Garrigues”. Mercat de la Concepció. Foto: Jordi Casañas / IMMB

 

Garrigues, colors i emocions –Mercat de la Concepció (Data d’obertura: desembre 2014)

Especialitat: productes del territori de les Garrigues. Productes característics: oli DO Garrigues, vi DO Costers del Segre, olives i fruita seca.

4 cooperatives d’oli de la DO Garrigues ─dels pobles de Vinaixa, Arbeca, Juncosa i Bovera─ i 2 cellers de la DO vinícola Costers del Segre ─Mas Blanc i Jové, de la Pobla de Cérvoles, i Vinya els Vilars, d’Arbeca─ s’han unit per obrir una ‘ambaixada’ de les Garrigues a Barcelona, amb la intenció de potenciar el territori i d’acord amb el consell comarcal.

Hi ofereixen productes de la comarca, principalment oli d’oliva arbequina de baixa acidesa (no arriba al 0,2) verge extra de primera premsada en fred, i altres productes del territori com fruita seca, olives, mel i sabó. Aquests últims, de l’empresa La Traça, amb seu a Arbeca, també estan elaborats amb oli d’oliva verge extra i n’hi ha de romaní amb llet de cabra (propietats estimulants), de calèndula (per a èczemes i irritacions de la pell) o de cava (antioxidant).

Pel que fa als vins, en el cas del celler Vinya els Vilars s’hi pot trobar vins elaborats amb les varietats merlot i sirà i un cava, mentre que en el cas de Mas Blanc i Jové, tenen  vi negre ─ull de llebre, garnatxa negra i cabernet sauvignon─ i també 2 blancs, elaborats amb garnatxa blanca i macabeu, un dels quals ha passat sis mesos en barrica de roure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *