Miriam Santamaria. http://www.meteocook.cat

Quan et falti el temps, busca’l al mercat

L’ESPAI BLOG /  La frase “vaig a la plaça” em va acompanyar quan era petita. La meva àvia agafava la cistella de vímet i enfilava a peu els carrers del centre de Manresa cap a la plaça Major. Allà comprava els productes que duien els pagesos de la comarca. De carbassons a préssecs, o de llenegues a un ram de roses. Un cop ho tenia tot, i tothom saludat, tornava a casa.

El temps va passar i ara qui agafa la cistella sóc jo. Ja no visc a Manresa i la plaça Major ara són els mercats de Barcelona. Pràcticament tot és diferent. Només el vímet i les converses amb els productors no han variat. Surto de casa amb les mateixes ganes que la iaia, i amb la mateixa il·lusió que ella em va transmetre vaig a veure quins productes de temporada em trobaré a les parades. No vull prestatges de botigues sense paraules i atemporals.

Quan em llevo ja vaig tard i quan faig una cosa n’hauria d’estar fent deu. Però al mercat no hi renuncio. M’agrada que em preguntin com se’m presenta el dia, si vull un peix arribat aquell mateix matí o que en Pere Miquel de Cal Neguit, el meu pagès de referència després del meu avi, em digui que ja té aquells tomàquets que sap que tant m’agraden. Vull arribar, mirar, parlar, que m’aconsellin i, per què no, que m’aturin una estona el temps. Com quan la iaia comentava amb els de Cal Salelles com n’eren de grossos els seus préssecs.

Crec que una de les coses més importants que fem al llarg del dia és seleccionar què comprem i com ho mengem. Tenim sort. Catalunya és rica en territori i en productes. Sóc geògrafa meteoròloga i porto el projecte Meteocook, on busco el producte de temporada i com es relaciona amb la meteorologia. Tot això no ho podria fer sense la vida i els professionals dels mercats i sense el record diari de la iaia Carme amb la seva cistella. Encara que us falti temps per a tot, perdeu-ne una mica al mercat i, sense saber com, el dia s’allargarà.

Miriam Santamaria. http://www.meteocook.cat
Miriam Santamaria.

Míriam Santamaria. Meteocook. cat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *