Montserrat Ballarín

Remodelacions, sostenibilitat i aniversaris: un 2020 mirant cap el futur

Un any més ja han passat les festes de Nadal i tenim els mercats de la ciutat plens de productes d’hivern. De productes d’hivern i d’activitats de recolzament social, de estes i aniversaris, d’inauguracions i renovacions… és a dir, els mercats de la ciutat han estrenat un any que els porta a seguir avançant en tots els sentits per poder oferir el millor producte i servei a la ciutadania.

L’any que hem deixat enrere ens ha portat la inauguració d’un mercat molt esperat: el del Bon Pastor. I quin goig que fa el nou equipament! A més, els mercats de l’Abaceria, Vall d’Hebron-Teixonera i Sant Andreu segueixen en procés de remodelació per poder oferir als seus veïns i veïnes els mercats de qualitat que els barris es mereixen.

En aquest sentit, també el Mercat de la Boqueria ha estrenat espais: dues places interiors que l’han fet més ample i transitable, i la construcció, actualment en marxa, d’una nova aula de formació. I no només per això és un any molt especial pel mercat de la Rambla, ja que aquest 2020 fa 180 anys! I per celebrar la fita s’han organitzat  activitats i celebracions de tota mena relacionades amb el producte de proximitat i la gastronomia que  s’allargaran durant tot l’any.

I les efemèrides no acaben aquí, perquè un altre dels mercats centenaris de Barcelona fa anys -i no pocs! Es tracta del Mercat del Poblenou, que bufarà 130 espelmes. Tot i que el tret de sortida es va donar el passat 2019, la majoria d’activitats i els esdeveniments més destacats es faran enguany, com per exemple la celebració del Dijous Gras, tret de sortida del Carnaval. I encara hi ha dos mercats més que, tot i no arribar al segle de vida, faran anys aquest 2020: el Mercat de la Guineueta en fa 55 i el de Montserrat arriba als 60.

Ben lluny del més de segle i quart del Mercat de Poblenou, els i les paradistes del Mercat de l’Abaceria també tenen durant aquest any un aniversari a commemorar: la carpa provisional a la qual es troben mentre esperen que l’edifici de Travessera de Gràcia s’enllesteixi complirà dos anys aquest estiu. També al barri de la Vila de Gràcia, celebrarem el 10è aniversari de la remodelació del Mercat de la Llibertat que ja va organitzar algunes activitats l’any passat. I no és l’única remodelació que fa anys: la del Mercat del Clot en fa 25, la del Ninot  compleix 5 anys i la de Santa Caterina bufarà 15 espelmes.

En els últims anys hem vist també com creix el compromís dels i les nostres paradistes amb construir una ciutat més sostenible i més lliure de residus. De fet, els mercats de Barcelona són un gran exemple en qüestió de malbaratament alimentari: els comerços que hi trobem saben gestionar tan bé els seus productes que han aconseguit un model en el qual pràcticament cada dia venen tot allò que tenen a les parades, minimitzant així la quantitat de producte descartat. A més, cada vegada trobem més establiments que aposten per mesures que contribueixen a una experiència de compra sostenible i ecològica: envasos reciclats i reciclables, ús de bosses de paper, reducció màxima del plàstic… molts dels i les nostres paradistes s’han pres al peu de la lletra la lluita contra el canvi climàtic i han demostrat una gran creativitat aplicant accions ben diverses. Des dels mercats de la ciutat us animem a treballar conjuntament en aquest tipus d’iniciatives, ajudar als i les comerciants a tirar-les endavant i també a fer tot el que estigui a les vostres mans per contribuir al comerç sostenible. Accions tan senzilles com la de portar recipients des de casa on posar la compra, anar amb la nostra pròpia bossa o carretó o
assegurar-nos de comprar productes de proximitat tenen un gran impacte positiu i ajuden a tenir una ciutat més neta.

Un altre exemple que mostra que els nostres mercats són espais centrals del barri que col·laboren a millorar el territori són totes les iniciatives socials que s’hi realitzen habitualment i que ja formen part del seu ADN. En el marc de la salut cal mencionar accions per promoure la bona alimentació i diferents campanyes de prevenció i de recaptació de fons per a projectes d’investigació per a la cura de malalties.

I és que els mercats estan fent, any rere any, un gran esforç per demostrar que estan més vius que mai i que seguiran contribuint a la millora dels barris i el seu teixit comercial i social, mantenint sempre un servei d’excel·lència i expertesa que ja forma part del nostre patrimoni.

Montserrat Ballarín, Regidora de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *