Laura Pujals, Foto: Pau Fabregat / IMMB.

“He tastat tots els vins que tinc a la parada”

Laura Pujals

Mercat de la Concepció.

Sóc sommelier i tinc Tannat, el Celler del Mercat. Vaig néixer a Vilafranca del Penedès fa 48 anys i sóc la primera de la família que treballa en un mercat. Abans era molt esportista, ara faig coses més relaxades com pilates. El que no he deixat de fer és viatjar. El lloc que més m’ha agradat és l’illa d’Holbox, a Mèxic. El que menys, l’illa de Komodo: només hi havia dragons i em van fer fàstic.

Va posar al seu negoci Tannat, el nom d’una varietat de vi negre. I és que a aquesta antiga project manager en el sector immobiliari sempre li ha agradat el vi, l’hostaleria i iniciar projectes nous. Va arrencar el seu amb una vinoteca a la Vila Olímpica i va arribar al mercat per casualitat. “Vaig entrar al mercat a comprar. Buscava un lloc on comprar vi i no en vaig trobar cap. Llavors, vaig veure el despatx de la direcció, vaig entrar a preguntar què hauria de fer per tenir una parada i des de l’agost de l’any passat que sóc al mercat”.

Té una clientela molt regular i en valora l’interès pel vi, que es deixin aconsellar i que li vinguin a dir si els ha agradat el que els ha proposat. Perquè la Laura, com a bona sommelier, tracta el vi “subjectivament, relacionat amb la gastronomia, no tinc el caràcter tècnic de l’enòleg”.

Tots els productes que té als prestatges els ha tastat, perquè “si no els coneixes, no els pots recomanar i la prescripció és clau en la meva feina”. Tastar vins no és “anar a fer una copa. Has de tenir la ment clara, per això és millor sempre al matí, de 12 a 1, que ja fa estona que has esmorzat i oblidat el gust del cafè i ja comences a tenir una mica de gana. A la tarda ja estàs saturat i és molt més difícil captar tots els matisos del que tastes”.

Parla del vi com d’una cosa viva que “cal entendre. Ha estat molt de temps tancat en una ampolla, necessita respirar, oxigenar-se, i per això el remenem o el passem al decantador” diu, tot traient importància al ritual que acompanya aquest món.

“Sóc sommelier perquè, si tens un negoci de vi, n’has de saber; i no només de vi, sinó també de gastronomia”

Els caps de setmana obre un parell d’ampolles i les deixa tastar a la gent. I entre setmana “hi ha clients que vénen a preguntar què tenim avui, quin vi hem obert”. Així posa en pràctica la seva regla principal: tastar, tastar i tastar. “És la manera d’anar descobrint, d’anar-se educant en el vi. Perquè els sentits i el paladar es poden educar. Tothom ho pot fer”.

Si no tingués Tannat, tornaria a ser project manager, però en relació amb el vi i l’hostaleria, i fins i tot fora del país, als Estats Units o a Hong Kong, “portant coses d’aquí cap allà perquè ens coneguin”. Quan li demanem si aquesta fal·lera pel vi no és una moda, contesta que “doncs benvinguda, però encara falta molt, perquè és un producte molt bo que tenim molt oblidat a casa nostra. I les coses de casa les hem de potenciar”.

Respon ràpida a l’obligada pregunta final: “El que m’agrada més són les varietats europees com el riesling o el cabernet sauvignon, que tenen la doble capacitat d’entrar com a dolç, però amb una acidesa brutal, que els fa superfrescos”.

 Matilde. V. Alsina.

Laura Pujals. Mercat de la Concepció. Foto: Pau Fabregat / IMMB.
Laura Pujals. Mercat de la Concepció. Foto: Pau Fabregat / IMMB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *