Un model de comerç i de ciutat ben viu

Comerciants-Mercats-de-Barcelona-640x409

OPINIÓ.  Aquests darrers anys hem explicat contínuament el paper dinamitzador i vertebrador que, de manera espontània i només amb el reforç del Pla Especial d’Equipament Comercial Alimentari de Barcelona (PECAB)  durant un període determinat, s’han atorgat els nostres mercats en cadascun dels territoris on són presents. Però més enllà de l’atractiu per a l’activitat comercial, empresarial i de serveis que es genera i s’articula al voltant del mercat, hi ha un altre factor no menys important, perquè és el que fa bategar aquests espais: les persones i les seves relacions.

                   “Preservar aquest model de comerç és preservar un model de ciutat i de convivència”

Aquesta Barcelona postolímpica, en evolució constant, ja és més internacional que mai i pertany a un món global. Una internacionalització que ens ha aportat moltes novetats i un corrent de canvi en la manera de viure, de relacionar-nos, de desplaçar-nos, de consumir o de menjar, però que afortunadament ha preservat vells costums d’aquesta ciutat, com anar a la plaça. Anar a la plaça a comprar, per  acompanyar l’àvia o la mare, per fer el tafaner, per aprendre una recepta de la venedora per poder-nos lluir a la cuina, per xerrar amb el veí amb qui compartim el primer cafè del matí, o per aixecar-nos un diumenge molt d’hora i intercanviar amb els nostres fills els cromos i les col·leccions a Sant Antoni.

Preservar aquest model de comerç és preservar un model de ciutat i de convivència que des de diversos indrets arreu del món algú ens pregunta com hem estat capaços de mantenir en el temps. La resposta és ben senzilla, i és que a la dualitat ja coneguda dels dos grans gestors, sector públic i sector privat, Ajuntament i comerciants, cal afegir-hi la fidelitat dels ciutadans. Si cal, ho continuarem explicant allà on ens ho demanin, però per conèixer-ho i sentir-ho cal veure Barcelona, cal viure Barcelona.

Genís-Arnàs-150x150

Genís Arnàs, cap del Servei de Mercats. IMMB.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.