Xavier Trias. Alcalde de Barcelona. Foto: Ajuntament de Barcelona

Una ocasió única

Opinió. Per Xavier Trias.  El nou mercat dels Encants ja és una realitat. Recentment, el nou equipament va començar la seva activitat comercial a l’espai de Meridiana-Castillejos amb nous serveis, una oferta ordenada i totes les garanties de qualitat i seguretat, tant per als comerciants com per als usuaris.

Tal com recorda l’historiador Manel Guàrdia en aquestes mateixes pàgines, el mercat dels Encants té una llarga història que ha arribat fins als nostres dies. Actualment, tenim constància documental que aquest mercat es va començar a fer durant l’Edat Mitjana, la qual cosa exemplifica que ja en aquell temps la vida a la ciutat tenia un marcat caràcter comercial.

Fa pocs anys, comerciants i Ajuntament vam consensuar el trasllat del mercat dels Encants cap a la nova seu, que avui ja és una realitat. Un projecte que, a més de dotar el mercat de nous serveis per a venedors i clients, va més enllà amb la millora de la urbanització de l’entorn.

Un projecte que dota el mercat de nous serveis i va més enllà amb la millora la urbanització de l’entorn

El nou mercat és espectacular i amb ell tenim una ocasió única, perquè cap altra ciutat del món té un mercat com aquest, que despertarà l’interès de les persones que ens visiten. No obstant, el seu veritable èxit depèn dels empresaris, dels comerciants que hi treballen, que han de fer possible que els productes que ofereixen donin resposta a les necessitats dels clients i siguin atractius, no només per als barcelonins i les barcelonines, sinó també per als més de set milions de turistes que vénen a la nostra ciutat cada any.

És important destacar que el model barceloní de mercats és estudiat i valorat arreu del món. I hem de saber aprofitar-ho. Nova York, Melbourne, Venècia o Ciutat del Cap són ciutats plenament interessades a conèixer què són i com funcionen els mercats de Barcelona. Aquesta projecció internacional que aconsegueixen els mercats de la nostra ciutat ens ajuda també a fer que Barcelona es conegui arreu del món com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar.

La col·laboració publicoprivada és un element transcendental a l’hora d’entendre l’èxit mundial del model de mercats barceloní. La feina i l’esforç diaris dels venedors i professionals són la base de tota aquesta projecció. Sense vosaltres, res de tot això seria possible.

Actualment, estem vivint uns moments econòmics molt complicats. Per minimitzar els efectes negatius de la crisi, des de l’Ajuntament de Barcelona estem potenciant el comerç de proximitat, el comerç de barri, que ens aporta un gran valor afegit: el vincle de l’activitat comercial amb la cohesió social a la nostra ciutat.

Per aconseguir aquest objectiu, fa uns quants anys que Barcelona celebra també el Mercat de Mercats, una fira que pretén apropar la qualitat dels nostres mercats als ciutadans, amb tot de parades instal·lades a la plaça de la Catedral. Els dies 18, 19 i 20 d’octubre, la Fira oferirà una selecció de productes alimentaris produïts a casa nostra, degustació de tapes elaborades per restauradors de la ciutat, i activitats a l’Aula Gastronòmica i al Celler de Sumillers.

Us encoratjo, doncs, a seguir treballant com fins ara, per donar a Barcelona una imatge única al món, que ens fa referents del sector comercial i dels mercats a tot el món.

Xavier Trias. Alcalde de Barcelona. Foto: Ajuntament de Barcelona
Xavier Trias. Alcalde de Barcelona. Foto: Ajuntament de Barcelona

Xavier Trias

Alcalde de Barcelona

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *